Германия готова да спре военната помощ за Афганистан, ако оттам прииждат бежанци

Германия готова да спре военната помощ за Афганистан, ако оттам прииждат бежанци
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Германският вътрешен министър обеща на Афганистан, че Берлин ще продължи да осигурява военна помощ на страната, но само, ако спре потока на афганистански бежанци.

„Ние оставаме тук колкото се налага. Но също така очакваме, че афганистанското население също ще остане тук“, заяви министър Томас Де Мезиер по време на посещението си в страната, цитиран от британския в. „Индипендънт“.

Германия участва в операции в Афганистан от 2003 г. насам и за този период е тренирала над 73 000 афганистански полицейски служители. Близо 980 германски войници са в страната от края на мисията на НАТО през 2014 г.

Де Мезиер заяви, че германските полицаи и войници ще останат в страната „толкова дълго, колкото изисква сигурността“, но също така допълни, че „не искаме толкова много афганистанци да напускат страната си“.

Той допълни, че има много малки шансове мигрантите от Афганистан да получат статут на бежанци в Германия.

„Няма пари за добре дошли в Германия. Няма гаранции за работа и апартамент“, каза Де Мезиер пред германската телевизия ZDF, призовавайки афганистанците да не се подвеждат по призивите на трафикантите на хора.

Министърът обеща и да засили депортирането на афганистанци от Германия. Той предложи на Афганистан и финансова помощ, с която да се интегрират завърналите се бежанци. По данни на германските миграционни власти през изминалата година значително е нараснал броят на мигранти от Афганистан.

Докато през 2014 г. техният брой е бил 9700 души, през изминалата година са били 150 000 души. Афганистанците са и втората по големина група мигранти, пристигащи в Германия след сирийците. Визитата на Де Мезиер идва часове след като талибан атентатор-самоубиец се взриви пред полицейското управление в афганистанската столица Кабул. При атентата загинаха най-малко 20 души, а други 29 са ранени.


#Афганистан #Германия #военна помощ #Де Мезиер #Кабул

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници