Петролно-газовата асоциация: Твърденията за картел при горивата са клевета и празнословие

Петролно-газовата асоциация: Твърденията за картел при горивата са клевета и празнословие
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Българската петролна и газова асоциация (БПГА) определи като празнословие и клeветничество твърденията на организации от транспортния бранш и работодатели за това, че на пазара на горива съществува картел.

В изявление до медиите тя предупреждава, че "подобни твърдения, освен че показват некомпетентност, очевидно имат за цел да окажат натиск на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която в момента извършва секторен анализ на пазара".

Повод за позицията на БПГА е объщение до антимонополния регулатор от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Асоциация за квалификация на автомобилистите в България (АКАБ) и Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта (БССИТ). Трите сдружения настояват КЗК да се произвесе бързо и ясно по въпроса за евентуалното съществуване на картелно споразумение за цените на горивата, след като секторният анализ е започнат от комисията още на 30 юни 2015 г.

Петролно-газовата асоциация подчертава, че пазарът на горива в България е силно конкурентен. "На този пазар освен уважавани български фирми участват и представители на международни компании, които не биха рискували авторитета и пазарните си позиции, за да сключват забранени споразумения на твърде малкия български пазар", се посочва в становището на асоциацията. Тя напомня, че "всяка заинтересована страна може да внася сигнали в КЗК, но не може да произнася присъди".

"Всеки добросъвестен анализатор има достъп до огромен обем информация за начина на формиране на цените на горивата в държавите от ЕС и България, за предходни решения на КЗК по повод проверки на пазара на горива и в по-широк смисъл за практиката на този регулаторен орган при установяване и санкциониране на картел на други пазари. Винаги е добре да се чете преди да се говори", се казва в становището на БПГА.

Петролно-газовата асоциация призовава всички коментатори да уважават правовия ред в страната като напомня, че само КЗК може да се произнася дали на определен пазар има нарушение на правилата за защита на конкуренцията или не, а всички останали изявления, преди произнасянето на КЗК по темата, определя като "откровено празнословие и клеветничество".

#горива #картел #КЗК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници