УНИЦЕФ: Повече жени и деца, отколкото мъже, пътуват по балканския миграционен маршрут

УНИЦЕФ: Повече жени и деца, отколкото мъже, пътуват по балканския миграционен маршрут
БГНЕС
A A+ A++ A

Повече жени и деца, отколкото мъже, пътуват по балканския маршрут за първи път откакто мигрантската криза започна миналата година, заяви фондът на ООН за децата УНИЦЕФ, цитиран от ДПА и БТА.

Децата и жените съставляват близо 60 процента от бежанците и мигрантите, пресичащи границата от Гърция към Македония, заяви Сара Кроу, говорител на УНИЦЕФ в Женева.

Сред хората, опитващи се да достигнат Европа с лодка, най-малко 36 процента в момента са деца, добави тя. Това е огромна промяна спрямо миналия юли, когато 73% от имигрантите са били мъже, а едва 10 на сто са били деца на възраст под 18 години, уточнява агенция "Франс прес".

Смъртните случаи на мигранти в Средиземно море достигнаха 368 през януари, над четири пъти повече от същия месец на миналата година, според данни на Международната организация по миграцията (МОМ). Броят на жертвите включва и 60 деца, посочва агенцията. Миналата година близо 4000 души се удавиха в опита си да стигнат до бреговете на Европа. Само през последните 5 месеца 330 деца са загинали в Средиземно и Егейско море.

Миналата седмица ЕС призова Гърция да затегне контрола по границите си, в противен случай рискува да бъде временно изключена от шенгенското свободно пространство. Само през януари в южната ни съседка са пристигнали 62 000 имигранти, повечето от които от Сирия, Ирак и Афганистан. Една трета от тях са били деца без родител или придружител, съобщи МОМ.

В неделя европейската полицейска агенция Европол предупреди, че подрастващите, които пристигат сами в Европа, са особено уязвими да станат жертва на експлоатация, насилие или трафик на хора. Повече от 10 000 такива деца, пристигнали в ЕС през последните от 18 месеца до 2 години, са изчезнали.

#мигранти #УНИЦЕФ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници