Елеонора Николова: Не сме мързелували!

Елеонора Николова: Не сме мързелували!
Първата задача на подчинената й структура ще бъде да разработи система от мерки за предотвратяване на корупционни действия в обществените поръчки, заяви Николова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Новият и. д. директор на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерския съвет (БОРКОР) Елеоноро Николова отрече обвиненията за бездействие на звеното.

„Не сме мързелували”, отговори тя по бТВ на упреците към центъра, че не си е вършил работата.

Ден преди правителственото заседание, на което беше гласувана смяната на досегашния председател Румен Миланов, премиерът Бойко Борисов заяви, че не е доволен от работата на структурата, почти две години след създаването й.

Николова посочи, че през този период антикорупционният орган се е занимавал с подготовка за стартиране на работа, избор на консултант за архитектурата на центъра, закупуване на софтуер за обработка на данни и обучение на служителите.

Новият ръководител на БОРКОР обясни създалото се в обществото мнение с това, че болшинството от колегите й идват от служби, в които са свикнали да работят зад кулисите, а не в контакт с медиите.

Елеонора Николова каза, че решението за отпускане на средствата за финансиране на БОРКОР е взето през лятото на миналата година. След това стартирала обществена поръчката за избор на фирма, която да извърши проектния офис мениджмънт.

Избрана е водеща немска фирма, по чието задание е направена втора обществена поръчка, с която е закупена цялата хардуерна техника.

„Когато човек е в публична институция и разходва обществени пари, той трябва във всеки момент да може да обясни какво се случва,” каза още новият ръководител на БОРКОР.

По думите на Елеонора Николова нейният предшественик Румен Миланов не е виновен, но е отговорен за създалата се обществена нагласа.

„От една страна така е минал животът му – в служби, които не са публични. От друга страна той разсъждаваше, че тези подготвителни работи – нито са тържествени, нито толкова занимателни за обществото и не е нужно да ги споделяме. Сега виждаме, че това е огромен проблем,” обясни Николова.

„Наслои се становището, че едни хора получават едни пари, а нищо не правят”, добави тя.

БОРКОР трябва да започне работа от 1 юли, стана ясно още от думите й. Дейността на звеното е основно аналитична, но „няма да е филиал на БАН,” подчерта Николова.

„Няма такава държава. Толкова огромен административен и времеви ресурс се харчи, за да се получи накрая резултат. Не може 6 месеца да се развиват едни обществени поръчки,” коментира тя.

Първата задача на подчинената й структура ще бъде да разработи система от мерки за предотвратяване на корупционни действия в обществените поръчки.

„Там се разхождат 4.5 млрд. лева всяка година,” каза още тя и добави, че по сведения на неправителствения сектор и германския консултант на БОРКОР, 1 млрд. лева потъват в гънките на корупцията годишно.

Според експертите корупционното договаряне е приключило още преди да започне същинската процедура по обществените поръчки.

„За нас е много важно да разработим интервенционна система, като далечният ни поглед е създаване на електронни обществени поръчки,” каза още Николова.

По думите й интервенционната система ще бъде готова в края на годината. Проектът предвижда обработка на огромно количество документи.

Бонусите в БОРКОР били давани на всеки успешно приключил етап до момента, обясни новият шеф на звеното, като даде за пример „критичния момент” с избор на фирма, която да създаде проектния офис мениджмънт.

„България има нужда от анализ. Нали разбирате, че само с тояга не може. Трябва да има мисъл... да се знае как трябва да се реагира,” обясни Николова необходимостта от сложния германски софтуер, който в момента се адаптира за нуждите на борбата с корупцията в България.

„Предизвикателството да се справим с този проблем е голямо”, посочи още тя.

#Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерския съвет #БОРКОР #Елеонора Николова #Румен Миланов #Бойко Борисов #премиер #БАН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници