Новият закон за обществените поръчки - образцов за ГЕРБ, корупционен според БСП

Новият закон за обществените поръчки - образцов за ГЕРБ, корупционен според БСП
Източник: БГНЕС
A A+ A++ A


Приемащият се на второ четене в парламента изцяло нов Закон за обществените поръчки изостри дебата сред депутатите и експертите за това доколко ефективни могат да са новите правила.

Законопроектът за обществените поръчки е корупционен и превръща председателя на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) в едноличен орган, коментира от парламентарната трибуна народният представител от групата на БСП Георги Божинов.

„Веднага след приемането на този закон ще бъде избран нов, политически доверен на властта председател на КЗК, който да материализира корупционния потенциал на този закон. Вие ще бъдете свидетели и участници в този управленски акт, ако не в близките седмици, то в близките месеци”, посочи Божинов.

По думите му, така оформеният текст на законопроекта елиминира ролята на членовете на комисията. „Председателят става най-информираното лице в България за поръчителя, изпълнителя, покровителя и получателя на корупционното възнаграждение. С този закон, председателят на КЗК става „диспечер” на оторизираната със закон и провежданата от власт имащите, корупция в България”, обясни още Божинов.

Акцент в измененията е възможността фалирали компании да кандидатстват за обществени поръчки. Темата предизвика  ожесточени дебати в пленарната зала. Опозицията е на мнение, че отварянето на вратата на конкурсите за обществени поръчки за фалирали фирми би създало корупция, тъй като в Закона е записано, че възложителите решават дали да допуснат такива фирми. Според икономистите това е грешно и възложителите изобщо не трябва да знаят кой участва в конкурсите, за да не се предопределя избора на изпълнител.

Корупцията не се бори с юридически клишета и заклинания. Опитът показва, че корупцията се бори с добро законодателство и работещи институции, коментира заместник министър-председателят по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев. „Това е закон, а не процедурен наръчник. В последствие, към него ще се изработи правилник. Има редица вътрешни документи, които ще уредят всичко в детайли. Не очаквайте всички отговори на най-детайлните въпроси от един закон, който по дефиниция е рамков”, посочи вицепремиерът Дончев.  Той подчерта, че законът се пише 6 месеца от работна група, в която участват повече от 40 експерта, практически от всички ведомства. Минал е обществено обсъждане и са получени повече от 700 предложения от всички участници в процеса, допълни още Дончев.

Промяната в Закона за обществени поръчки по отношение на закупуване на ефирно време без обществена поръчка се налага, защото европейският законодател смята, че медиите работят на ограничен пазар, обясни вицепремиерът. Той посочи, че за да се добият права за ползване, медиите трябва да преминат през много лицензии. „Подобна възможност съществува в старата директива, съществува и в новата. Ние сме я ползвали. Законодателят на европейско ниво е имал предвид, че медиите работят на ограничен пазар. Тук по същество пазарът не е свободен и либерален, дори когато механизмът е дал възможност за закупуване на ефирно време”, заяви вицепремиерът.

Той коментира, общото становище на БОРКОР по отношение на новият ЗОП, е че в проекта се съдържат норми, които повишават качеството на нормативния акт и комисията подкрепя положителните промени, коментира Дончев.


Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници