Борисов се дистанцира, Кунева се представя сама

Борисов се дистанцира, Кунева се представя сама
Меглена Кунева Източник: БГНЕС
A A+ A++ A

Премиерът Бойко Борисов няма да се ангажира лично с представянето на Меглена Кунева за министър на образованието и науката, тя сама ще представи кандидатурата си, при това само пред парламентарните групи на ГЕРБ и на Реформаторския блок. По-рано имаше информация, че днес тя ще бъде представена на партиите от управляващото мнозинство – ГЕРБ, Реформаторски блок, Патриотичен фронт и АБВ, от премиера Бойко Борисов.

От представянето и от въпросите, които ще бъдат поставени пред Кунева, ще стане ясно каква подкрепа ще получи тя от управляващите в предстоящото гласуване в парламентарната зала.

Кандидатурата на Кунева ще бъде предложена на Народното събрание и ще бъде гласувана утре въпреки отказа на Гражданския съвет на Реформаторския блок да я утвърди. От ДСБ също ще гласуват „въздържал се”, защото в края на миналата година обявиха, че излизат в опозиция. Така Кунева може да разчита на подкрепата на 13 депутати от Реформаторския блок.

Съпредседателят на парламентарната група на реформаторите Найден Зеленогроски увери, че Кунева е готова с концепцията си за развитие на сектора и е достатъчно решителна за постигане на целите. Образованието е един от приоритетите на РБ, напомни Зеленогорски. Той уточни, че екипът, с който ще работи Меглена Кунева, ще е достатъчно експертно подплатен.

Зеленогорски определи позицията на Гражданския съвет във връзка с гласуването на Кунева като буря в чаша вода, тъй като по думите му съветът е нелегитимен от повече от една година.

БСП няма да подкрепи кандидатурата на Меглена Кунева за просветен министър-каза Валери Жаблянов. "БСП първо е в опозиция на това правителство и иска вот на недоверие на цялото правителство, така че няма как да подкрепя отделни министри в него. Това е абсурдно", заяви той.

ДПС също ще гласува против номинацията на Кунева, защото по принцип са в опозиция, каза Алиосман Имамов. "Ние многократно сме повтаряли, че кабинета е с неподходяща  и неприемлива за нас формула. Така че дали ще бъде госпожа Кунева или някой друг от министрите, ние нямаме намерение да правиме оценки и да даваме акъл на премиера кой ще бъде министър", коментира депутатът от ДПС.

"Атака" също ще гласува против Меглена Кунева, по думите на Волен Сидеров. "Няма да подкрепим нейната кандидатура. Ние сме против въобще, че тя е в правителството. Аз лично още като коментатор преди 2005 година съм изобличавал нейната антибългарска дейност като главен преговарящ с Евросъюза, като основен виновник за преждевременното затваряне на блоковете на АЕЦ "Козлодуй". Това е един човек, който вече е доказал, че работи срещу интересите на България. Ние достатъчно познаваме нейната работа. Тя е стар кадър на ЦК на БКП, апаратен човек", заяви Сидеров.


#министър на образованието #кандидатура #Меглена Кунева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници