Общините могат да усвоят 1.2 млрд. лева за екопроекти

Общините могат да усвоят 1.2 млрд. лева за екопроекти
A A+ A++ A

"През 2016 г. общата стойност на проектите, за които общините ще могат да кандидатстват, е 1.2 млрд. лева", съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

По ОП "Околна среда" за изграждане на водоснабдителни и канализационни мрежи и пречиствателни станции са налични 402 млн. лв. за ранните големи проекти. Такива са проектите за Пловдив, Асеновград, Добрич и Плевен. За т.нар. фазирани проекти са предвидени 234 млн. лв. - за общините Банско, Видин, Враца, Златни пясъци и Раднево, Тервел, Шумен, Ямбол.

Отделно от това 121 млн. лв. ще бъдат дадени за изграждане на пет други пречиствателни съоръжения. Тези средства ще бъдат дадени на пет общини.
За изграждане на компостиращи инсталации общините могат да получат 200 млн. лв. Освен това общините ще могат да кандидатстват и за реализацията на проекти, свързани с подобряване на природозащитното състояние на видовете в НАТУРА. За целта има 58 млн. лв.

За превенция срещу наводнения и свлачища пък са определени проекти на обща стойност 20 млн. лв., а за подобряване на качествата на атмосферния въздух ще бъдат одобрявани проекти на стойност 111 млн. лв.
Общините могат да кандидатстват и с проекти за саниране - 14 млн. лв., а 1 млн. лв. могат да бъдат усвоени по програмата за стимулиране на екологични превозни средства.
По ПУДОС през 2016 г. са налични 61 млн. лв. за проекти, свързани с опазване на околната среда в секторите ВиК, отпадъци и биоразнообразие.

Василева представи и данни от реализирането на кампанията "Чиста околна среда". Тази кампания се провежда вече за 15 поредна година и до момента са реализирани 3440 проекта за над 22 млн. лв.
Средства са предвидени за малки проекти за детски градини и училища - проекти до 5 хил. лв. и за общини - проектите са до 10 хил. лв. Общата сума за миналата 2015 година беше 3.5 млн. лв. От тези 3.5 млн. лв. за общини и кметства са изразходвани 2.3 млн. лв., а за детски градини и училища - 1.2 млн. лв.

За настоящата 2016 година крайните срокове за подаване на документи за проекти за детски градини е до 15 февруари, а за общините и кметствата е до 26 февруари. Няма да бъдат одобрявани проекти, които вече са получавали пари по тази програма за 2014 и 2015 г. До 8 април пък трябва да излезе класирането на одобрените проекти.

#община #екопроект #средства

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници