Михаил Миков: Броят на завършилите образование се повишава, но неграмотността расте

Михаил Миков: Броят на завършилите образование се повишава, но неграмотността расте
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

"Излишен въпрос е дали БСП ще гласува за Кунева, ние сме опозиция. Още повече когато има провал на политиката в образованието, смяната на министър не дава нищо", коментира лидерът на левицата Михаил Миков пред bTV.

По думите му личността на Кунева е предмет на противоречие вътре сред управляващите, а пък за закона, който министър Танев "трябваше да изпълнява", оценката на Миков е, че той би довел до съсипване на българското средно образование.

''Целата е да се повиши броя на завършилите, но неграмотността ще расте,'' обобщи Миков.

Според Миков Меглена Кунева няма да се справи с образованието. "За това има редица обективни предпоставки, да не говорим. че да поемаш такива ресори едновременно е надценяване на човешките възможности", коментира Миков.

Попитан защо БСП отново повдигат темата за Комисията по досиетата, според него за десетина години работа каквото е свършила, е свършила.

"Доста бюджетни пари минаха през тази бюджетна комисия. Няма само с нея да се занимаваме до 2050 г, когато здравеопазването е в такова положение, образованието," каза той.

Попитан трябва ли да се учи за жертвите на комунизма и за Народния съд, Миков каза, всички в Европа, които са колаборирали с фашистките режими, са били наказвани.

"И в Европа е имало такива съдилища. Трябва да се чете обективно. Отечественият фронт организира Народния съд, там участват и земеделци и звенари, не са само комунисти. Никола Петков активно участва във формирането и действието на Народния съд. Може би преди 10 ноември по идеологически съображения се увеличаваше ролята на компартията", смята Миков.

"Сега трябва и други да се извиняват как живее българинът днес, за безработицата, за това как учат децата му," допълни той. ''Вече трябва да поприключим с извиненията.

Миков коментира и думите на Плевнелиев, както и личността му – баща му е бил ''апаратчик на партията''. Освен това Плевнелиев е бил достатъчно дълго във властта за да критикува, че за 25 години не се е сменил елитът на страната. Семейството на Плевнелиев също е с такъв произход.

"Много от днешните политици, които проповядват дясна идеология, имат връзка с комунизма. Може да си вдигал високо червения байряк – бащите ти, дедите ти – и за една нощ да промениш възгледите си. Това се отнася до морала", коментира той.

Миков обясни и позицията на партията си относно готвения вот на недоверие към правителството.

"В здравеопазването текат тежки, деструктивни процеси. Поканили сме БДЦ, "Атака", всички, които не подкрепят тази политика в здравеопазването. Не само с ДСП сме постигнали съгласие, а и с БДЦ. Поканили сме парламентарни групи за изготвянето на мотивите, но може и други представители да се присъединят, независими", каза още той.

"У нас има псевдоопозиция – която казва, че е в опозиция, но пък е в управлението. Това е групата на Радан Кънев. Ние тях не сме ги канили", посочи Миков.

"Управлението в момента изпитва нестабилност, вътрешна. Партиите в управляващата коалиция се позиционират да са с единия крак в управлението, но поглеждат и навън, тъй като участието им в управлението ги натоварва с негативи, които ги вадят от него", обясни Миков.

"България все повече проиграва шанса си да има човек на такава позиция", коментира Миков възможната кандидатура на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН. "Явно е, че други страни може да имат интереси да не е българин човекът на тази позиция", смята той.

"Миналото ѝ явно не е проблем, след като тя получи висока оценка като директор на ЮНЕСКО. Проблем е интересът на други държави България да няма кандидатура на този висок пост", смята Миков.

#Михаил Миков #партиите #вот на недоверие #образование #БСП #ГЕРБ #Меглена Кунева #Радан Кънев #ООН #ЮНЕСКО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »