Глобалните корпоративни рискове се "дигитализират"

Глобалните корпоративни рискове се "дигитализират"
Източник: БГНЕС
A A+ A++ A

Картината на глобалните рискове през текущата година претърпя значителни промени - компаниите все по-малко се безпокоят от негативното влияние на традиционните индустриални рискове като стихийните бедствия и пожари, но мениджмънтът на корпорациите все повече се вълнува от други очаквани разрушителни събития като ожесточаване на конкуренцията на пазарите и кибератаките.

Това са ключовите изводи от ежегодното проучване на опасностите, дебнещи корпоративния сектор "Барометър Allianz 2016", в което германския финансов и застрахователен конгломерат Allianz е анкетирал над 820 риск-мениджъри и застрахователни експерти от 44 държави.

Съгласно проучването, прекъсването на производството и веригата на доставките остава най-големият риск за компаниите на глобално ниво за четвърта поредна година.

Повечето компании са обезпокоени, че загубите в резултат на прекъсване на производството, които обикновено настъпват при нанасяне на щети или загуба на имущество, все по-често ще се обуславят от нови причини – кибератаки, технически проблеми или геополитическа нестабилност.

Киберпрестъпленията са посочени като най-сериозния риск за компаниите през следващите 10 години. Въпреки безпокойството от кибератаки обаче, компаниите са склонни да подценяват техническите проблеми в ИТ-сектора като причина за прекъсване на производството.

Според "Барометъра на рисковете", в ТОП-3 на рисковете влизат още пазарните промени (2-ро място) и киберпрестъпленията (3-то място).

В същото време стихийните бедствия отстъпват две позиции за последните четири години. През 2015 г. загубите от природни бедствия достигна най-ниското си ниво от 2009 г. досега.

Повече от една трета от експертите (34%) са посочили като проблеми засилването на конкуренцията, волатилността на пазарите или стагнацията.

"Картината на корпоративните рискове се променя, тъй като множество сектори на индустрията търпят фундаментална трансформация", коментира изпълнителният директор на Allianz Global Corporate & Specialty Крис Фишер Хирс.

"Новите технологии, увеличаването на дигитализацията и интернет променят поведението на потребителите, производството и бизнес-моделите, откривайки океан от възможности", посочва още Хирс.

Пазарните промени ще засегнат особено силно сегмента на техническите и финансовите услуги, както и и индустриалното и морското застраховане. Под риск са още застраховането на фармацевтичната индустрия и товарните превози.

Много сегменти от бизнеса се сблъскват с все повече предизвикателства, които в крайна сметка могат да се окажат заплаха както за печалбите, така и за самите бизнес модели.

Бизнесът трябва постоянно да се намира в "бойна готовност" и да въвежда на пазара нови продукти, услуги и решения, за да отговори на очакванията на потребителите и бързо променящата се глобална пазарна среда.

Иновационните цикли стават все по-кратки, ускорява се въвеждането на нови технологии, а стъпването на пазара става все по-лесно за динамичвине и гъвкави старт-ъп-и, се посочва в заключение на проучването на Allianz.

#киберпрестъпления

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници