Борисов за критиките от Вашингтон: Корупция има във всички държави, включително и в САЩ

Борисов за критиките от Вашингтон: Корупция има във всички държави, включително и в САЩ
БГНЕС
A A+ A++ A

Корупция има във всички държави и в САЩ. Това не е нещо, което да ни учудва. Ние никога не сме отричали. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов.

Премиерът коментира годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за нарушаване на човешките права, в който се констатира, че в България липсва толерантност, има влошена медийна среда и цари голяма корупция. Борисов каза, че корупция има във всички държави, включително и в Съединените щати. „Това не е нещо, което да ни учудва. Ние никога не сме отричали, че в България в... и всяка наша операция сега доказва, че това е факт“ , посочи той и помоли медиите да наблюдават през следващите седмици какво ще правят службите, заедно с прокуратурата.

Стана ясно, че очакванията са за акции в държавните институции. „Естествено, то корупцията е в държавните институции и в общините, в агенциите, в министерствата“, каза той. „Така че в тази сфера това, което се прави и ще продължи да се прави – то когато започне да се разплита чорапа казано на жаргон - вече имаме доста защитени свидетели, които дават много по-точна информация и по-надеждна за това, което е правено на определени места“, заяви Борисов. Премиерът каза, че е оптимист в разкриването им. „Така че трябва да се толерира и да се подкрепят и службите и прокуратурата в борбата с този бич на съвременното общество“, заяви Борисов.

България се справя добре с мигрантите „През последната седмица в България се появиха спонтанно граждански организации, които задържаха бежанци. Изведнъж това придоби голяма гласност“, заяви още  премиерът Бойко Борисов. Ние казахме, че сигналите са добре дошли в едно гражданско общество, където трябва да съществува доверие към институциите, заяви той. Според него това беше „невярно интерпретирано от „Ал Джазира“ и други медии, които твърдят, че в България едва ли не има някакви паравоенни отряди и те се отнасят лошо с бежанците. Това се завъртя в световния обмен“.

"Заговори се и за свински опашки, моето име беше завъртяно покрай тези опашки“, изрази своето недоволство премиерът. България се справя добре с мигрантите, въпреки че някои се опитват да твърдят обратното, смята премиерът Борисов. Той заяви, че е разпоредил на министъра на отбраната Николай Ненчев да отиде в Ивайловград и да се правят редовни инспекции по границите. „Няма да допуснем бежанска вълна и по тази причина търсят да разклатят нашето правителство с обвинения, че не спазваме свободата на словото. Аз казвам само факти, само истини и в които нямам участие“, отсече Борисов.

Премиерът Борисов още веднъж отбеляза, че Македония беше една от държавите, които положи особено големи усилия да спре мигрантската вълна. “Бяха направени много опити, македонският президент ни запозна с информация за доста солидна подготовка за нападение на техните граници от организирани групи и то се случи. Бяха провокирани – използване на сълзотворен газ”, каза той, имайки предвид инцидентите от последната седмица, когато мигрантите щурмуваха македонската държавна граница и нападнаха македонските полицаи, които заедно със свои колеги от централноевропейските страни прилагат договореното от 7-8 март в Брюксел. Тогава на срещата на върха ЕС реши, че т.нар. Балкански маршрут за мигранти е затворен.

Всеки ден се намира някоя хакерска атака. Факт е, че дори най-защитените са уязвими, каза министър-председателят след приключването на Консултативния съвет по национална сигурност към президента по въпросите на киберсигурността Борисов даде примери за това, че дори най-защитените могат да бъдат уязвими. „Големите разузнавателни централи минаха на старите пишещи машини, което показва, че в тази сфера никой не може да бъде сигурен, че е защитен“, заяви той. В тази връзка „максимално адекватно ще се постараем да си защитаваме системите”, обеща Борисов.

#Борисов #киберпрестъпления #корупция #САЩ #Македония #мигранти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници