Честваме светците от Златния век

Честваме светците от Златния век
A A+ A++ A

Българската православна църква почита паметта на тримата видни богослови от Златния век на християнството: светците Василий Велики, Григорий Богослов и Йоан Златоуст.

Преди 80 години 30 януари е обявен за празник на православните богословски школи. Днес той бе тържествено отбелязан в Богословския факултет на Софийския университет "Свети Климент Охридски" с участието на видни духовници, гости от чужбина, общественици, културни дейци и граждани.

От 12 до 17 часа посетителите ще имат възможност да разгледат в Богословската библиотека изложбата "Биографични свидетелства за преподавателите-основоположници на Богословския факултет на Софийския университет".

Тримата светители са определяни като най-достойните епископи в християнството, които са допринесли със словото и писмеността си за утвърждаването на вярата.

Свети Василий Велики и свети Григорий Богослов принадлежат към т.нар кападокийските отци, които са оформили писменото богатство на християнската църква.

Свети Йоан Златоуст е бил епископ в Константинипол. Макар че и тримата светци имат свой отделен ден в календара, когото им се отдава почит, християнството е определило и един ден като празник на тримата.
Григорий Богослов

Празникът на Свети три светители е определен след бурен спор през XI век. Дебат е възникнал по въпроса кой от тримата светци е най-достоен и кой от тях е с най-голям принос за утвърждаването на християнската вяра. Дебатиращите се разделили на василиани, григориани и йоанити.

Преданието казва, че за да разрешат спора, тримата светци са се явили една нощ пред епископа на град Евхаита – Йоан Евхаитски, и му заявили, че и тримата са равни пред Бог със своя принос. Така било решено в един ден от годината да се отдава почит на труда и на тримата светци.

Празникът на три светители се отбелязва от 1076 година, като лично Йоан Евхаитски води първата тържествена служба.
Василий Велики е християнски светец, църковен писател и богослов. В римокатолическата църква е наричан също доктор на християнския храм. Автор е на многочислени проповеди и писма на християнска тематика, а от тях до наши дни са съхранени над 300.

Григорий Богослов е християнски светец, който е бил председател на Втория вселенски събор през 381 година. Автор е на Слова за богословите, духовни стихове и множество послания.

Йоан Златоуст е светецът, който е оставил най-обемната християнска литература за Източноправославната църква. Най-известният му текст е Света Божествена литургия на свети Йоан Златоуст.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници