Евролибералите поискаха спешна охрана на гръцко-турската граница

Евролибералите поискаха спешна охрана на гръцко-турската граница
A A+ A++ A

Европейските либерали предлагат нова идея за незабавно спиране миграционния поток от Турция. Лидерът на групата в Европарламента и бивш белгийски премиер Ги Верхофстад поиска още през февруари изпращането на 2 000 граничари по гръцко-турската граница с извънредно решение на 28-те правителства.

Шенгенските държави да поемат контрола над гръцката граница, без да се чакат създаването на новата Европейска агенция за сухопътна и брегова охрана, призова Верхофстад.

Напълно е немислимо да обсъждаме само исканията на Дейвид Камерън на срещата на върха на 18 февруари. Втората точка трябва да бъде бежанската криза, подчерта той.

Държавните лидери да поискат задействането на член 78, параграф 3 от Лисабонския договор, предлагат още либералите. Той позволява на Еврокомисията при извънредна ситуация да въведе каквито поиска мерки, дори без съгласието на гръцкия премиер Алексис Ципрас.

"Вкарали сме го в текста на договора. Ако страната откаже това, тя трябва да напусне системата. Тази граница не е само гръцка, тя е европейска – на белгийците, на холандците, на всички", каза Верхофстад.

2000 служители от Шенгенските държави могат веднага да бъдат изпратени по гръцко-турската граница за овладяване миграционния поток според евродепутата. Гърция има право на вето само за общите решения на лидерите, но не и в Съвета на вътрешните министри от съюза. Там вече беше приложен член 78-и за квотите за прием на бежанци от Гърция и Италия. Схемата беше наложена с квалифицирано мнозинство, въпреки несъгласието на Унгария, Словакия, Чехия и Румъния.

#Ги Верхофстад #Гърция #граница #миграционния поток

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници