Арестуваха защитник на Морската градина във Варна, пребит от охранител

Арестуваха защитник на Морската градина във Варна, пребит от охранител
Окървавеният Кънчо Бонев, зам.-председател на Обединено гражданско сдружение против проекта „Алея Първа", е бил задържан, а биячът му е пуснат. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Активист срещу застрояването на Морската градина във Варна е бил бит с юмруци от охранители, след което е арестуван от полицията.

Окървавеният Кънчо Бонев, зам.-председател на Обединено гражданско сдружение против проекта „Алея Първа", е бил задържан, а биячът му е пуснат, съобщи арх. Калина Павлова, цитирана от „Биволъ".

Заради ареста Кънчо Бонев не може да си извади медицинско за нанесения му побой.

Инцидентът е станал в административна сграда в центъра на Варна, в която се помещават институции на общинската администрация.

Кънчо Бонев е решил да посети Службата по геодезия, картография и кадастър, за да поиска документи по силата на Закона за достъп до обществена информация.

Информацията се отнасяла до обстоятелства около скандалната продажба без търг на Алея Първа в Морската градина на Варна.

Гражданинът е попълнил протокол, но документът не е бил подписан от директорката Красимира Божкова.

Когато Кънчо Бонев тръгнал да излиза с попълнения протокол, Красимира Божкова наредила на охранителя Вълю Колев да изземе документа от гражданина, разказват негови близки.

Интересна подробност е, че Службата по геодезия, картография и кадастър се намира на 6-я етаж в същата сграда, в която на 5-я етаж се помещава и „ТПО Варна ЦППБО" ЕООД, което е 100% собственост на „Холдин Варна" АД и от дълги години изготвя Общия устойствен план на Варна, отбелязва „Биволъ".

Съпругът пък на Красимира Божкова е геодезистът Живко Каталиев, обслужващ „Холдин Варна" АД по преписките им за Алея първа в Кадастъра, посочва още „Биволъ".

Според близките на Кънчо Бонев, охранителят е нанесъл многобройни юмручни удари на Кънчо Бонев и е разкървавил лицето му, за да му вземе чантата, където се намирал неподписаният от директорката документ.

Когато потърсил помощ в полицията, 63-годишният Кънчо Бонев бил арестуван.

Пребитият Бонев е бил задържан в полицейското управление да пише обяснения, а биячите му са били освободени.

Полицаите не са му разрешили да се подложи на преглед, за да си извади веднага медицинско удостоверение. Отказана и спешна медицинска помощ, което силно е влошило състоянието на възрастния човек.

Не му е било позволено и да се обади на адвокат. Въпреки това на място е пристигнал близък на Кънчо Бонев юрист, но не му е било разрешено да разговаря с арестувания активист.

Към 15,30 ч адвокатът е видял да отвеждат Кънчо Бонев с кола на Спешна помощ и белезници на ръцете, но без да му разрешат да разговаря с него.

Само преди няколко дни посланикът на Франция Филип Отие и посланикът на Германия Матиас Хьопфнер посетиха Варна и се срещнаха с граждански активисти от сдруженията против проекта "Алея Първа" осъществяван от групировката ТИМ с протекциите на държавата.

„С моя германски колега чухме, че в града има сериозен дебат около проблеми, свързани с парка. Морската градина е предимство за Варна. Градът носи духа на Ривиерата , на т.нар. „Бел епок" и паркът е част от този дух. По тази причина засегнахме пред кмета на града темата, че ще е жалко ако не се направи всичко възможно за запазването й," каза на 20 април френският дипломат, цитиран от „Дневник".

#Кънчо Бонев #Алея първа #Морска градина #Варна #побой #кадастър #Общ устройствен план #арест #Филип Отие #Матиас Хьопфнер #Франция #Германия #посланик

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници