Нова методика ще отсява инвалидите с пенсия, останалите - на борсата

Нова методика ще отсява инвалидите с пенсия, останалите - на борсата
Ивайло Калфин Източник: БГНЕС
A A+ A++ A

Нова методика на социалното министерство ще отсява хората с увреждане, които ще получават инвалидна пенсия и тези, на които няма да им бъде отпусната. Това ще става след оценка на остатъчната работоспособност на човека с увреждане, а не както е сега – загубата на работоспособност над 50%, 70% или 90%. Това каза на пресконференция министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин, който представи предложенията за реформа в експертизата на работоспособността.

Условията за отпускане на инвалидни пенсии ще се запазят, уточни Калфин."Там, където ще има по-големи промени, са свързани с хората, които имат осигурителен стаж и са в трудоспособна възраст. Там целта на цялото упражнение е да се потърсят възможности не на съответния човек да му се даде една инвалидна пенсия и да му се каже, че с тази пенсия трябва да си ходи в къщи, а държавата да си мобилизира ресурса и в максимална степен да се опита да помогне на този човек да се върне на пазара на труда съобразно възможностите и заболяването му и той да получава доход, да бъде по-полезен и за себе си, и за семейството си, и за обществото по този начин", коментира той.

Промените ще помогнат на хората с увреждания, защото ще има индивидуален подход, коментира и директорът на Агенцията на хората с увреждания Минчо Коларски. "Това понятие на трудоспособност, което сега съществува в ТЕЛК, на практика затваря пазара на труда за хората с увреждания. Тази дамга нетрудоспособен с новия подход ще изчезне", каза той.

Никой няма да бъде лишен от инвалидна пенсия, допълни още Коларски. "Който има право да получи инвалидна пенсия, той си я получава. Ако иска да работи, ако иска да не работи. Но няма как и никъде по света го няма това нещо - ти да получиш инвалидна пенсия и да останеш на същото работно място", уточни експертът.

Новата система ще се прилага за хората, на които им предстои издаване на ТЕЛК или подновяването му. Новата методика ще облекчи и ускори процеса за издаване на ТЕЛК. Идеята е да се индивидуализира преценката за всеки човек, обясни още вицепремиерът Калфин.

По думите му, новата трудова експертиза на работоспособността ще даде възможност да се увеличи и периодът на плащане за временната си нетрудоспособност до момента в който той възстанови трудоспособността си, ако това е възможно. По думите му, хора с намалена трудоспособност, преминали през експертна комисия за определяне на работоспособността, ще бъдат с определена работна функционалност и преценка за условията на труд.

Комисиите за експертиза на работоспособността ще имат право, при основателни съмнения, да поискат допълнителни изследвания или повторение на вече направени изследвания на хора с увреждания след медицинската експертиза.
По думите на Калфин в цял свят има възможност след медицинската експертиза, осигурителят да изиска допълнителни изследвания, докато при нас оспорване може да има не за самото съдържание на медицинската оценка, а само за процедурата.

Новата система сменя методиката за определяне на медицинската експертиза, като ще бъде ползвана класификация на Световната здравна организация /СЗО/ , според която вече няма да се определя процент намалена работоспособност, а ще се ползва "остатъчна работоспособност или функционалност". Класификацията допълва друга голяма класификация на СЗО - международната класификация на заболяванията и резултатът от медицинската експертиза ще е код, в който се съдържа информация за заболяването, как е получено и каква функционалност има организма след съответното заболяване.

Медицинската експертиза ще се ползва от социалната експертиза, която е на втория етап. Когато хората са в нетрудоспособна възраст /деца или пенсионери/, след медицинската експертиза отиват към втора комисия към АСП, която ще прави преценка какво би могло от набора помощи да се предпише за конкретния случай.

Комисията за експертиза на работоспособността ще се занимава с хората в трудоспособна възраст. Тя ще помага на всеки човек да се върне на пазара на труда и да получава доход, като така ще може да се интегрира в обществото и да е полезен на себе си и на семейството си, каза Калфин и допълни, че в момента много хора с ТЕЛК дори не излизат от вкъщи.

Трудовата комисия ще преценява дали човек може да остане на същото работно място , на което е бил преди медицинската експертиза, както и съществуват ли варианти за адаптиране на ново работно място при същия работодател. Преценява се дали е необходимо намаляване на работния ден и какви средства е необходимо да се отпуснат от фондовете за адаптиране на работните места и по-достъпна работна среда.

Ако човек няма възможност да се върне на работа при същия работодател, той се насочва към Агенцията по заетостта за преквалификация и допълнително обучение.

Осигурените хора с увреждания ще бъдат насочвани при необходимост да ползват програмата на НОИ за рехабилитация, ако комисията за експертиза на работоспособността прецени, че е необходимо допълващо лечение, съобщи министър Калфин. След рехабилитацията ще се прави допълнителна преценка какво е възстановяването.

В комисията за експертиза на работоспособността ще има лекар, представител на НОИ, специалист по трудова медицина, както и представители на АЗ и на АСП.

Инвалидни пенсии ще има, каза министър Калфин. По думите му те ще се отпускат по реда на сегашното законодателство, като пенсията зависи от размера на осигурителния доход и годините стаж.

Държавата ще подпомогне връщането на хората на работа като поема част от разходите на работодателя за осигуровки и заплата, каза Калфин. Той припомни позицията си, че субсидираните програми са неефективни, затова ще се търсят начини за по-дълготрайна заетост.

При разработването на методиката е ползван опит на 20 европейски страни, каза министър Калфин.

По думите на вицепремиера промяната се налага заради неефективната сега методика, която създава затруднения за хората с увреждания и бави решения, както и сравнява всеки човек, независимо от възрастта към млад, абсолютно здрав организъм. Калфин отбеляза, че е затруднен и контролът, ако въобще има такъв.

Министърът заяви, че не подкрепя мнението, че инвалидните пенсии са огромната дупка в бюджета и там е фабриката за измами, тъй като по думите му процентът на хора, които се инвалидизират, е сравним с останалите европейските страни. Има хора с нужда от допълнително подпомагане, смята Ивайло Калфин.

Той заяви, че целта на промяната е да бъдат подпомогнати възможно най-много хората с увреждания и да се реализират пълноценно в обществото.

От днес ще започне и обществената дискусия по темата.

#инвалиди #ТЕЛК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници