Сериозно забавяне на ТЕЛК решенията

Сериозно забавяне на ТЕЛК решенията

дунав мост

A A+ A++ A

Вместо да ускори работата на ТЕЛК, реформата от миналата година съвсем е задръстила комисиите и те са започнали да бавят още повече експертните решения. От над 10 000 обжалвани експертизи, НЕЛК е върнала 61% за ново освидетелстване. Тези тревожни данни изнася здравният министър проф. Христо Хинков в отговор на парламентарен въпрос на депутата от ГЕРБ Илиана Жекова, пише вестник СЕГА.

Основната причина за проблемите е увеличеният брой хора, които търсят преосвидетелстване заради променените условия на медицинската експертиза. Освен това обаче са констатирани доста пропуски в работата на ТЕЛК, които водят до успешно обжалване в НЕЛК.

През 2023 г. има увеличение с 21% на издадените експертни решения, а този бум вече се отразява и на броя на инвалидните пенсии, които НОИ изплаща. Заради целия този процес пенсионната реформа вече не дава видим резултат за намаляване на пенсионерите и те се увеличават за пръв път откакто започна плавното увеличение на стажа и възрастта за пенсия.

През 2023 г. са издадени 263 343 експертни решения - с 21% повече спрямо 2021 г. Комисиите не успяват да се справят с този скок, въпреки че са увеличени с пет нови - в Благоевград, Велико Търново, Пловдив и Русе. В момента комисиите са 75, като само 38 от тях са успели да се произнесат в срок през четвъртото тримесечие (взет е конкретен срок, тъй като периодът на произнасяне варира). 11 комисии сега изостават от сроковете, а през 2022 г. са се вмествали в тях.

С един месец е забавянето в 9 комисии. Между един и три месеца бавят решенията си в 13 ТЕЛК. Между четири и шест месеца е забавянето в 10 ТЕЛК. Една ТЕЛК бави между 6 и 12 месеца експертизите, а над 1 година е забавянето в четири комисии - една в Шумен, две в Кърджали и една във Видин. Най-голямото забавяне е от 2 години и 2-3 месеца. Според МЗ, спазването на сроковете се влошава и сега се наблюдава още по-голям срок на произнасяне.

В последните 2 г. бяха направени ключови промени в медицинската експертиза. Бяха променени процентите, а също и начинът, по който се изчислява степен на намалена работоспособност от всички заболявания, като в голяма степен бе върнат старият начин на събиране на проценти, отменен от ГЕРБ. Хората имаха право да поискат преосвидетелстване по новите правила без нормативно да има нужда от това и донякъде оттук идва и голямото увеличение в броя на експертните решения. Освен това здравните власти вече трябва да изпращат предизвестие кога изтича срокът на решението им и разполагат с три месеца да подадат документи за преосвидетелстване. Тази система очевидно не работи добре, защото според данните при 18 467 изтекли решения, само 323 души са подали заявление за преосвидетелстване в тримесечния срок.

За проблеми говори и големият процент върнати експертни решения от НЕЛК. Заради тях е направен специален анализ за установяване на пропуски, като най-често става дума за липса на медицинска документация, липса на обсъждане на всички заболявания на пациента, непълен статус и т.н. Тези проблеми са коментирани на срещи с лекарите, за да не се допускат отново.

Междувременно системата е пред нови промени, с които кабинетът обещава ускоряване на работата на комисиите. Те предвиждат случайно разпределение на делата в цялата страна, което трябва да позволи и независимост на експертизата, и по-равномерна натовареност на комисиите. Освен това за пореден път ще се задължат комисиите да работят с медицинска документация и да не разкарват пациенти. Възможно е обаче да се стигне до нови проблеми.

#ТЕЛК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници