Омудсманът обяви за спорни промените в учебните планове

Омудсманът обяви за спорни промените в учебните планове
A A+ A++ A

Омбудсманът Мая Манолова определи като проява на лошо управление предложенията на образователното министерство за промени в учебните програми.

"Това е една от поредните прояви на лошо управление, защото не можеш да промениш учебните програми, без преди това да направиш обществено обсъждане, в което да включиш обществени съвети, училищни настоятелства, родителски съвети, мнението на експерти, ученици, родители. Ако тази дискусия за новите учебни програми, за отпадането на важни, знакови произведения на български автори се беше случила преди да се вземат съответните решения, изобщо нямаше да се стигне до тях. Аз също като гражданин съм възмутена от начина, по който се правят промени в образователната система, още по-възмутително е, че тези срамни промени се пакетират в наименованието "реформа", заяви Манолова.

Една от спорните идеи е тази за новата формулировка в учебниците, която да замени досегашното "турско робство". От МОН представиха и идеи за отпадането на автори от учебните планове за някои предмети и класове или тяхното прехвърляне като учебен материал за друг клас.

#омбудсман #Мая Манолова #критика #образование

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници