„Ситигруп“: Бавен растеж от 1,2% за българската икономика през 2012 г.

„Ситигруп“: Бавен растеж от 1,2% за българската икономика през 2012 г.
Като основните рискове пред българската икономика „Ситигруп“ отбелязва продължителната криза в еврозоната и парламентарните избори през 2013 г.
A A+ A++ A

Растежът на българската икономика през 2012 г ще се забави и ще бележи слаб ръст от 1,2% от БВП, а през 2013 г ще се удвои до 2,5% от БВП, прогнозират анализаторите на „Ситигруп“ в доклад за състоянието на страната.

Очакванията на финансовата институция се аргументират с вероятната умерена рецесия в еврозоната и отслабените вътрешни нагласи.

Като основни рискове пред българската икономика „Ситигруп“ отбелязва продължителната криза в еврозоната и парламентарните избори през 2013 г.

Въпреки прогнозите за забавяне на икономическия растеж, финансовите анализатори са на мнение, че като цяло България е в добра позиция за справяне с външните шокове и с евентуална нова рецесия в еврозоната.

„Новите фискални правила, които ограничават правителствените разходи до 40% от БВП и бюджетния дефицит до 2%, би трябвало да подкрепят фискалната дисциплина и доверието във валутния борд“, смятат от „Ситигруп“.

Според тях обаче постигането на заложената за 2012 г. цел за дефицит в размер на 1,3% ще е трудно. Прогнозата им е за по-умерено подобрение на бюджетния баланс и дефицит от 1,9%.

„Същевременно очакваме правителственият дълг да е около 19% от БВП към края на годината в сравнение с около 16% за 2011 г.“, посочват от финансовата институция, цитирани от „Капитал“.

През 2011 г. текущата сметка отчита излишък от около 1% от БВП благодарение на силния ръст на износа и по-високите приходи от туризъм.

За сравнение, през предходните две години резултатът беше с отрицателен знак – дефицит от съответно 1% за 2010 г. и около 9% за 2009 г.

„Очакванията ни са през тази година отново да има излишък от около 1% от БВП по текущата сметка, въпреки че съществува риск излишъкът да е по-малък заради притесненията за еврозоната“, се посочва в анализа.

Според „Ситигруп“ парламентарните избори, които ще се проведат в средата на 2013 г., може да подкопаят провеждането на ключови структурни реформи в публичния сектор и в здравеопазването.

Проточването на дълговата криза в еврозоната и пренасянето на заразата също са посочени като съществен риск с оглед на уязвимостта на страната от външни шокове. Причината е голямата външна задлъжнялост на икономиката, уточняват от финансовата институция.

Предизвикателство е и ускореният процес на преструктуриране на балансите на банките от периферията на еврозоната. Това може да подкопае доверието в местния банков сектор и по този начин да забави икономиката, отбелязват от „Ситигруп“.

Като възможни положителни фактори от финансовата институция посочват евентуален по-силен от очаквания ръст на световната икономика и съответно по-засилен апетит за риск от страна на инвеститорите.

„Подобряването на усвояемостта на средствата от европейските фондове и по-бърз напредък по структурните реформи също биха могли да допринесат за по-ускорен растеж“, се посочва в доклада на „Ситигруп“.

#Бюджетен дефицит #фискална дисциплина #БСП #растеж #икономика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници