Шефът на енергийния регулатор прогнозира с 20% по-евтин газ напролет

Шефът на енергийния регулатор прогнозира с 20% по-евтин газ напролет
Иван Иванов Източник: БГНЕС
A A+ A++ A

Природният газ ще поевтинее в началото на април, като очакването е цената му да падне с около 20 процента. Тази прогноза направи днес пред журналисти председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

Очакванията за спад на цената са продиктувани от трайното поевтиняване на суровия петрол на международните пазари, който е ценообразуващ елемент за природния газ у нас, обясни Иванов.

„Аз бях скромен, заявявайки, че намалението на цената на природния газ ще бъде не по-малко от 15%. Моето очакване е поевтиняването да стигне до към 20%, защото следя ежедневно цената на суровия петрол“, заяви Иванов, като припомни, че във формулата, по която се изчислява цената на природния газ като цена от „Газпром“ за България участват дериватите на петрола в рамките на 9-месечен предходен период. „Убеден съм, че действително ще се стигне до намаление от към 20%“, посочи председателят на КЕВР. Той обаче отбеляза, че има още два месеца до следващото ценово решение на Комисията за цената на природния газ. 

 

В отговор на въпроси той потвърди, че очакваното поевтиняване на природния газ през второто тримесечие на годината ще се отрази и върху цената на топлинната енергия. „Намалението ще има съответно изражение върху цената на високоефективната електроенергия, произвеждана от топлофикационните заводски централи. А тази цена влиза във формулировката на добавката „задължение към обществото“, обясни още Иванов. Той не пожела да даде конкретен отговор за това какво ще е отражението на намалението на цената на природния газ върху цените на парното.

По неофициални изчисления топлинната енергия може да поевтинее с около 10 на сто. В случай на поевтиняване на топлинната енергия, отражение върху цената на парното ще има от следващия отоплителен сезон, тъй като настоящият ще е приключил. Подобно решение на КЕВР би се отразило веднага върху цената на топлата вода.

#КЕВР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите