Галъп: 32% от българите не са доволни от заплатата си

Галъп: 32% от българите не са доволни от заплатата си
A A+ A++ A

63% от заетите у нас казват, че са удовлетворени от работата си, 12% твърдят обратното, а 22% са някъде в средата. Това сочи изследването „В края на годината“ на „Галъп интернешънъл“.

През последните години се отчита известен спад в удовлетвореността от работното място. На същия въпрос през 2018 г., например, 70% от запитаните българи отговарят, че са доволни от работата си. Необходими са повече вълни на изследване за интерпретация на тенденции, посочват от "Галъп интернешънъл", цитирано от NOVA.

Що се отнася до заплащането, текущата вълна на изследване показва, че 46% от работещите у нас са по-скоро доволни от заплатата си, 32% обаче не са. Нито преобладаващо доволни, нито преобладаващо недоволни се оказват 21% от запитаните работещи у нас. Малцина са онези, които не могат да преценят, показват данните от проучването.

И по този показател нагласите у нас са близки до средните за света – далеч от крайния негативизъм, регистриран в някои държави в Африка и Индия, но и без особен ентусиазъм. Отношението към заплащането у нас не се отклонява значително и от регистрираното средно за ЕС, отбелязват анализаторите. Резултатите сега бележат относителен спад в сравнение с тези в края на 2018 г. Тогава половината от българите са заявили, че са удовлетворени от заплатата си, 30% не са били доволни, а 20 на сто нито са били доволни, нито недоволни.

Развитието на изкуствения интелект поделя нагласите у нас, но като че ли притеснението надделява, коментират от "Галъп". 21% у нас казват, че изкуственият интелект носи повече възможности, но 38% виждат в него повече проблеми. Една трета не се чувстват достатъчно информирани, за да преценят. В това отношение обществото ни реагира по-скоро като страните от Запада като цяло – които са по-изплашени от новата технология, отбелязват социолозите.

Изследването „В края на годината“ на асоциацията „Галъп интернешънъл“ е традиция по инициатива и дизайн на председателя на Асоциацията д-р Джордж Галъп от 1977 година. Изследването се прави всяка година оттогава. Тази година то бе проведено в 45 държави по света. Общо 46 138 души са интервюирани в глобален мащаб. Във всяка държава през периода октомври-декември 2023 г. са интервюирани около 1000 души по метода „лице в лице“, по телефона или онлайн. Статистическата грешка в изследването е в диапазон ±3-5% при доверителен интервал – 95%.

#заплата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Акценти