Израел и Гърция призоваха Турция да спре тръбопроводите с ''Ислямска държава''

Израел и Гърция призоваха Турция да спре тръбопроводите с ''Ислямска държава''
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Министрите на отбраната на Израел и Гърция обвиниха Турция, че купува петрол от групировката „Ислямска държава”. Това стана на пресконференция във вторник след разговорите между Моше Яалон (Израел) и Панос Каменос (Гърция).

„Общоизвестно е, че ИД от много отдавна получава турски пари, продавайки петрол. Надявам се, че на това ще бъде сложен край. Настана време турското ръководство да реши има ли най-накрая намерение да се присъедини към борбата с тероризма. Няма какво да се размисля”.

Яалон заяви още, че Турция гледа през пръсти на преминаващите през нейна територия бойци джихадисти. На свой ред гръцкият му колега Панос Каменос съобщи, че Анкара купува по-голямата част от нефта, който се произвежда на територии под контрола на ИД и по този начин финансира терористите.

Каменос призова Анкара да предприеме мерки за ограничаване на потока от мигранти към Европа.

Още на 2 декември 2015 година заместник-началникът на руския Генерален щаб Сергей Рудской съобщи за доказателства, че в Турция се доставят нефтопродукти от територии, намиращи се под контрола на терористите.

На 30 ноември президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви, че ще подаде оставка, ако се потвърди информацията за купуване на петрол от ИД. В същия ден руският президент Владимир Путин заяви, че руския бомбардировач Су 24 е бил свален от турските ВВС за защита на доставките на петрол от ИД.


#''Ислямска държава'' #тръбопровод #Гърция #Израел #Турция #Реджеп Ердоган #Владимир Путин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници