ВСС да се саморазпусне, поискаха управляващите

ВСС да се саморазпусне, поискаха управляващите
Източник: БГНЕС
A A+ A++ A

Висшият съдебен съвет да се саморазпусне призоваха в съвместна декларация депутатите от ГЕРБ и партиите, подкрепящи правителството на Бойко Борисов. Документът ще бъде представен официално в сряда, а тази вечер лидерът на пралемнтарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и представителят на Реформаторския блок Найден Зеленогорски в отделни изявления представиха аргументите си срещу действащия ВСС на пресконференция след извънредна среща на управляващата коалиция в Народното събрание.

Считаме, че след поредицата от публични скандали, които произведе съставът на настоящия ВСС, той повече не може да се ползва с доверието ни. Според нас ВВС изчерпа окончателно общественото доверие, с което се ползваше, заяви Цветанов.

Серията от скандали, които създадоха настоящите членове на ВСС, затвърди усещането, че кадровият орган на съдебната система не може да изпълнява функциите, които са му поверени по закон. Вместо това членовете на ВСС се занимават с конфликти помежду си, с които не решават нито един от важните проблеми на съдебната система и на обществото, обявиха управляващите.

Напротив - правят се опити за търгуване с политическо влияние, решаване на корпоративни и икономически интереси и овладяване на съдебните институции от страна на неясни кръгове и властови центрове, подчертават от двете парламентарни групи.

ГЕРБ и Реформаторският блок призоваха също така за политически консенсус и съставяне на ясен времеви график за реализиране на законовите промени, които да продължат реформата в съдебната система.

Основните акценти са поставени върху следните промени:

- Измененията в Закона за съдебната власт, на основата на измененията на Конституцията. Те трябва да засилят до максимално възможния предел съдийското самоуправление, както и отчетността и децентрализацията на прокуратурата.

- Приемане на Антикорупционния закон.

- Изменения на НПК, водещи до по-бърз процес, по-малко формализъм, ограничаване на възможностите за безкрайно връщане на делата за доразследване.

- Изработване на проектозакон за мерките срещу тероризма.

Докато партиите от управляващата коалиция заседават в парламента и подготвят своята декларация, главният прокурор Сотир Цацаров и мнозинството във ВСС също се събират, за да обсъждат позицията си по предстоящото искане на оставката им, пише mediapool.

От десетина дни България е разтърсена от скандал, в центъра на който е Висшият съдебен съвет. Той започна на 14 януари 2016 г., след като премиерът Бойко Борисов неочаквано се появи на заседание на ВСС. Причината бе, че малко преди това Лозан Панов показа пред журналисти съдържанието на СМС, изпратен до премиера. Текстът на СМС бе: "Лозан Панов отново предложи да ви викаме във ВСС по записите за двете каки! Не го приехме". От него става ясно, че един от членовете на ВСС е уведомил Борисов за случващото се на заседанието на ВСС. На него трябваше да бъде обсъден т.нар. казус „Яневагейт“ - разговор между съдийките Янева и Ченалова, в който е намесено и името на Борисов.

Ситуацията във ВСС се задълбочи миналата седмица, когато на 20 януари бе поискана смяната на досегашния представляващ съвета Соня Найденова с Димитър Узунов. Последният беше избран с 13 гласа.

По-рано днес вицепремиерът Меглена Кунева поиска ВСС да бъде сменен. „Този Висш съдебен съвет ще бъде сменен. Надявам се сами да си подадат оставката, ако така решат. Ако не - ще дойде време, когато ще се избере друг ВСС“, каза тя.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници