Все по-малко студенти се записват в програмата "Еразъм"

Все по-малко студенти се записват в програмата "Еразъм"
A A+ A++ A

Броят на българските студенти в чужбина по европейската програма за младежка мобилност „Еразъм“ намалява, сочи статистиката на Брюксел. ЕС предоставя помощи за месечна издръжка на студентите, които искат да следват няколко семестъра от висшето си образование в други университети в чужбина. Програмата от предишния финансов период се казваше „Еразъм“, а по новия – „Еразъм Плюс“.

Все повече европейци кандидатстват по новата програма, според публикувания доклад на ЕК за резултатите до момента, но България прави изключение.

Между 2013 и 2014 г. броят на българските студенти, заминаващи за специализация, е намалял със 195 или почти с 10% спрямо предишния разглеждан период 2012-2013.

"Имаше период на консолидация в някои страни-членки и за съжаление – бюджетни съкращения. Те се отразяват на цялостния климат за прилагането на „Еразъм плюс“ и кандидатстването на студентите. Ако парите в семейството за всекидневния живот са по-малко, кандидатите за стипендии по програмата също намаляват. Вероятно това е една от причините", заяви еврокомисарят Тибор Наврачич, отговарящ за образованието.

Други са свързани с демографската картина у нас, където общият броя на младежите в университети намалява. Все пак от Еврокомисията очакват броят на българските студенти по "Еразъм+" да нарасне следващите години, тъй като стипендиите на месец за тях са по-големи спрямо предишния период.

 

#Еразъм #България #студенти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници