Роберт Фицо: ЕС извърши ритуално самоубийство, като прие бежанците

Роберт Фицо: ЕС извърши ритуално самоубийство, като прие бежанците
A A+ A++ A

"С мигрантската криза Европейският съюз (ЕС) извършва ритуално самоубийство”, заяви словашкият премиер Роберт Фицо в интервю пред чешкия вестник "Право”.

Фицо засегна и темата за създаване на европейска гранична охрана, както и причините, поради които правителството му подаде жалба срещу задължителните квоти на ЕС.

Според него споразумението между Турция и ЕС не е най-ефективният начин да се спре притокът на мигранти в Европа. „Трябва максимално бързо да се ускори създаването на т.нар. европейска гранична охрана, която да осигури шенгенска граница там, където държавата не успява”, заяви той.

„При мнозина това предизвиква различни теоретични въпроси, които се отнасят до суверенитета. Но аз мисля, че шенгенската граница е и наша граница, въпреки че не се намира на наша територия и затова имаме право да кажем какво мислим”, обясни Фицо.

Премиерът подчерта, че докато се разискват „нефункционални” въпроси като квотите, в Европа всеки ден пристигат няколко хиляди мигранти.

„Броят им намаля не защото работи някакъв защитен механизъм, а защото е зима”, подчерта словашкият премиер.
На въпроса какво конкретно предлага Словакия за намаляване на последиците от мигрантската криза, Фицо заяви, че от началото на годината са мобилизирани 300 полицаи, които са подготвени за защита на националните граници. „Показахме това на двустранна основа, когатоизпратихме част от тях в Унгария и Словения, а на 1 февруари ще изпратим група и в Македония”, каза Фицо.

Той добави, че Словакия приема и няколко десетки християнски мигранти. Словашкият премиер отбеляза, че страната не са страхува от другите религии, но съществуват рискове, ако в нея влязат няколко хиляди млади мъже с друга религия.
Във връзка с делото за решението за задължителни квоти за мигранти, Фицо каза, че Словакия „ще използва всички законови средства в този спор”.

„Трябва ли да мълчим? Не, трябва да използваме средствата, да предлагаме други правни решения? Не бих искал ЕС да живее следващите години в този дух”, добави словашкият премиер в интервюто.

#самоубийство #Роберт Фицо #Европейски съюз #мигранти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници