Андрей Луговой отхвърли обвиненията за убийството на Литвиненко

Андрей Луговой отхвърли обвиненията за убийството на Литвиненко
Снимка: РИА Новости
A A+ A++ A

Андрей Луговой, който бе посочен от английското разследване като пряко отговорен за убийството на Александър Летвиненко през 2006 година, отхвърли изводите в доклада и ги нарече театър на абсурда.

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова определи като очерняне на ръководството на Русия от английските власти по случая с отравянето на Александър Летвиненко с полоний.

Луговой, някога бивш офицер от Федералната служба за сигурност, а сега е депутат от руската Дума, от Либерално Демократическата Партия на Русия /ЛДПР/ на определяния като краен лидер Владимир Жириновски, разказа в интервю за руската обществена телевизия "Россия 1", как близо шест месеца преди да бъде отровен Александър Литвиненко, английското разузнаване MI 6 се е опитало да го вербува.

Александър Литвиненко според Луговой се е застъпил пред английските власти да му бъде издадена виза, след като е отказал да сътрудничи с английското разузнаване и така те се срещат в Лондон. Литвиненко е предложил на Луговой да му съдейства да се види в края на 2006 година с негови колеги от Великобритания от охранителния бизнес, които са имали инвестиции в Русия и са се интересували за тяхната сигурност. Луговой разказа, още че Литвиненко е бил свързан с руския олигарх Борис Березовски и с него той е имал проблеми, защото е спрял да му плаща заплатата, таксата за училището на сина му и вноската за дома със съпругата му Марина. Андрей Луговой каза в свое оправдание, че така както не е ходил никъде извън Русия през последните 10 години, така и от тук нататък не смята да го прави.

Той разказа, още че той и неговия приятел Ковтан са били заразени с полоний и че близо месец са се лекували в Клиниката за физически и медицински изследвания, които имат опит с лечението на болести в тази област. Бяхме доста сериозно болни. Английските власти не взеха под внимание събраните документи от руското разследване за заразяването ни, защото смятаха че това е станало в Русия. Луговой добави, че подозира, че заедно с Литвиненко е получил доза полоний по време на последната им среща, добавяйки, че по време на посещението си в Лондон през 2006 година е живял в британски хотели, летял е с британски самолети и се е срещал с представители на елита на Великобритания и добави, че вероятно някои може да му е подхвърлил полония.

Той определи решението на английските власти като театър на абсурда и позорно клеймо върху британското правосъдие, както и че това е било предварително замислена операция на специалните служби от Великобритания. По нея е било взето решение през юни 2014 година, когато излязоха въпросите с Крим и Украйна и катастрофата на малоайзийския пътнически самолет над Украйна и тогава този въпрос бе изкаран от шкафчето.

На въпрос на водещия на предаването дали няма да проведе собствено разследване или да поиска провеждането на справедлив процес, за да изчисти името, Андрей Луговой, каза че не иска да предава такава важност, така както правят това във Великобритания, и те искат Русия да обърне повече внимание на този въпрос, казвайки че не го интересува и, че е гражданин на Русия, има прекрасно семейство, двама сина и обича родината си.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници