Кърджали отново без общински председател

Кърджали отново без общински председател
A A+ A++ A

И на днешната сесия Общинският съвет в Кърджали не успя да избере председател, лидерът на ДПС избяга от заседанието, групата на ГЕРБ напусна, а прегласуването на наредбата за такса „Смет“ мина на косъм.

Причина за поредния провал на избора за общински шеф отново се оказа липсата на несъгласие в ДПС, въпреки усилията на съпредседателя Рушен Риза на място да стегне партийните редици преди два дни. Днес кандидатурите бяха само две – на Байрам Байрам от ДПС и на Огнян Иванов от ГЕРБ. Групата на ДПС се яви в залата с намален състав, 5-има от съветниците изненадващо съобщили за лични причини в последния момент. От общо 36 присъстващи на първия тур Байрам бе подкрепен от 16 души, Иванов – от 14, недействителните бюлетини бяха 6.

Обявената 30-минутна почивка се увеличи до над час и балотажът отново удари на камък – 17 за Байрам и 13 за Иванов. Веднага след огласяването на резултата общинският лидер на ДПС Мухарем Мухарем буквално избяга от сградата и изключи телефона си. Групата на ГЕРБ скандализирана напусна и обяви, че ще се явява на всяка следваща сесия и ще гласува за избора на председател, но ще се изтегля при провал. Няколко от съветниците на ДПС също се изнесоха. Така под риск бяха поставени и преразглеждането, и прегласуването на наредбата за такса „Смет“, предизвикано с решение на областния управител заради недомислия при определянето на размера й. Смутен от очертаващия се хаос с боклука, кметът Хасан Азис заяви от трибуната, че „напускането на заседанието от страна на съветници показва нивото им на отговорност“. Следобед все пак се стигна до гласуване, в което се включиха БСП и двамата от Реформаторския блок, въпреки несъгласието си с разпоредбите. В крайна сметка наредбата бе подкрепена от 19 съветници, 3 се въздържаха.

Запитан как ще бъде санкциониран изчезналият съветник и общински лидер на ДПС, временният областен председател Хасан Азис заяви, че поведението на Мухарем ще бъде разгледано на всички партийни нива, но не се ангажира с прогноза. Община Кърджали е единствената в страната, която не е в състояние да избере председател на местния парламент. Фиаското се повтаря от първата сесия на 10 ноември 2015 г. заради явно непреодолими вътрешни противоборства и щения към поста. Проблемът е личностен, а не партиен, коментира депутатът от ДПС Мустафа Ахмед, който и днес присъства на заседанието.

#Кърджали #ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници