Екоминистърът: Потоп не се очаква!

Екоминистърът: Потоп не се очаква!
Ивелина Василева Източник: БГНЕС
A A+ A++ A

Потоп не се очаква, нито интензивно снеготопене, нивата на реките се понижават. Това заяви пред журналисти в парламента министърът на околната среда Ивелина Василева. Тя уточни, че представители на отговорните институции - министерствата на околната среда и водите и на енергетиката, Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", Агенцията по метрология, са на мястото си и правят това изявление заради, по думите й, спекулации и твърдения от последните дни за очакван потоп.

Василева и колегите й предупредиха да не се играе със страховете на хората, да не се всява паника на базата на спекулации върху данни за минали периоди.

Институциите имат капацитета да реагират, не се работи на парче, а координирано и интегрирано, обясни Василева. Предприети са действия по превенция, защита на населението, за да не се допуснат щети.

Министърът информира, че са направени и редица проверки за проводимостта на речните русла, санкционирани са нарушители и има указания за мерки и действия и към момента няма данни за аварирали съоръжения.

В пълна мобилизация са отговорните звена от държавната и областната администрации, общините. Ивелина Василева припомни, че се търси финансиране и се осигуряват средства чрез междуведомствената комисия за бедствия и аварии, фонд "Солидарност", ОП "Околна среда" - по които са били осигурени 160 млн. лв. за мерки за превенция и управление на рисковете. Тя заключи, че няма място за политика.

40-те от най-големите язовири, стопанисвани и управлявани от "Язовири и каскади" към НЕК, са в много добро състояние, извършват се проверки два пъти годишно по заповед на премиера Бойко Борисов, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Има и допълнителни проверки по инициатива на НЕК за техническото състояние на съоръженията.
Към момента общият завирен обем на водоемите под опеката на НЕК е 77,8 на сто. Това означавало, че има още 22 на сто свободен обем и няма основания за притеснения. Държавата е на своето място, категорична беше Петкова.
Георги Костов, зам.-министър на земеделието също декларира, че язовирите, собственост на "Напоителни системи", са приведени в безопасно състояние и тяхната експлоатация не застрашава гражданите. По-малките съоръжения, най-вече общинска собственост, имат проблеми в частно-техническите си съоръжения, но още миналата година по предписание на междуведомствената комисия са били обезопасени.

Стефан Цанков, председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, гарантира, че няма да бъдат допуснати неизправни съоръжения.

Главен комисар Николай Николов, директор на "Пожарна безопасност и защита на населението", отбеляза, че на територията на страната има 5185 язовира, от които министърът на вътрешните работи, след проверки, е утвърдил като потенциално опасни 804. Потенциално опасен язовир не е опасен язовир, направи разграничение той, а е такъв, защото обикновено се намира над населените места и при внезапна технологична повреда би бил заплаха за инфраструктурата. Но към момента нямало язовири, които да са в състояние, което ги прави опасни за хората.

#наводнения #МОСВ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници