Скандал във ВСС: Свързваният с SMS-гейт Димитър Узунов стана представляващ висшите магистрати

Скандал във ВСС: Свързваният с SMS-гейт Димитър Узунов стана представляващ висшите магистрати
A A+ A++ A

Истински скандал се развихри днес във Висшия съдебен съвет, след като Димитър Узунов беше предложен, а след това и избран за новия представляващ на Висшия съдебен съвет  /ВСС/, като измести от позицията досегашния представляващ Соня Найденова.

Предложението, направено от 12 членове на съвета,  бе гласувано изненадващо като точка първа и бе изненада за голяма част от членовете на съвета, включително и на сaмата Найденова. Причината за смяната на Найденова най-вероятно са изказванията й, че пращането на SMS до премиера е недопустимо поведение и че случаят трябва да се изясни, тъй като членовете му са публични личности и дължат отчетност на обществото.

Димитър Узунов е едно от имената, споменати в подслушаните разговори на бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева и уволнената съдия Румяна Ченалова. Той е сочен от Янева като топлата връзка с Борисов.

Бившият министър на правосъдието Христо Иванов вече обяви, че е сигурен, че Узунов е изпратил съобщението на премиера, заради което миналия четвъртък той влетя неканен на заседание на съвета, за да държи сметка на членовете му и на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Мотивът, сочен за смяната на Найденова с Узунов, е, че той имал повече опит и щял да бъде по-полезен за разделянето на ВСС на две колегии.

Предложението предизвика скандал и няколко членове на съвета напуснаха заседанието, като заявиха, че решението е взето някъде другаде и от тях се очаква само да го легитимират. Това са Галина Карагьозова, Калин Калпакчиев, Камен Иванов, Магдалена Лазарова и Юлия Ковачева. Лозан Панов не присъства. Тръгнаха си и Соня Найденова и Димитър Узунов, тъй като решението засяга и двамата.

„Това, което остана неразбрано не само от мен, а и за друга част от колегите, бе спешността на това предложение, мотива, с който тази спешност на разглеждане на точката бе наложителна - не стана ясен. Дали това са истинските мотиви, или не, всъщност в това предложение нямаше конкретни мотиви, които да предлагат моята смяна с друг член на ВСС", заяви Найденова.

Тя допълни, че има своето предположение, но за нея е било важно през целия период, в който е заемала поста, желанието й в този колективен орган да се опитват да постигнат спор на мнения. „В никакъв случай не противопоставяния и борба. Винаги съм се стремяла, когато имам различно мнение, то да бъде изказвано вътре, в заседателната зала на ВСС, а пред обществото с вашето посредничество да обясня взетите решения, независимо дали съм била съгласна или не с тях", посочи още Найденова

Саня Найденова припомни, че 10 от членовете на съвета са поискали да бъдат направени разпечатки на служебните им телефони за деня, в който премиерът получи смс, с който го информират за случващото се на заседанието на ВСС.
Сред десетимата, които са съгласни да предоставят информация за телефоните си, не е Узунов. Освен това Соня Найденова допуска, че случилото се днес е вид наказателна акция.

Новоизбраният представляващ съвета Димитър Узунов не коментира избора си пред медиите, а след като оглави заседанието на ВСС заяви само, че ще бъде конструктивен и експедитивен в работата си.

 

#Димитър Узунов #ВСС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници