850 хил. евро идват от ЕК за модернизация на газопреносната мрежа

850 хил. евро идват от ЕК за модернизация на газопреносната мрежа
A A+ A++ A

Европейската комисия отпуска 850 000 евро безвъзмездна помощ за рехабилитация, модернизация и разширение на съществуващата газова инфраструктура в България.

Проектът е включен в списъка на проекти от общ интерес за Европа като част от инициативата за изграждане на газови връзки в Централна и Югоизточна Европа между ЕК, държавите-членки на Групата на високо равнище за газовата междусистемна свързаност в Централна и Югоизточна Европа и договарящите страни от Енергийната общност. Бенефициент по проекта е „Булгартрансгаз“ ЕАД, съобщиха от дружеството.

Сред включените дейности по проекта са модернизация и рехабилитация на компресорни станции у нас, инспекции на състоянието на газопроводите на българска територия, както и ремонт на определени участъци при констатирана необходимост. Със средствата ще бъде извършено и разширяване и модернизация на съществуващата газопреносна мрежа в България.

Предвижда се да бъдат внедрени и системи за оптимизиране на процеса на управление на техническото състояние на мрежата (PIMS и GIS). Общата прогнозна стойност за реализацията на дейностите по проекта е 1 700 000 евро. Извършени ще бъдат прединвестиционни дейности за рехабилитация на северния полупръстен от газопреносната мрежа.

Подготвителни дейности за модернизация на три компресорни станции с използване на нискоемисионни турбинни компресорни агрегати също са включени в проекта за модернизация на мрежата.

След цялостното завършване на проекта ще бъдат на лице технически възможности за пренос на допълнителни количества природен газ през територията на страната, във връзка с планираните нови входни и изходни точки и възможности за разнообразяване на посоките за пренос, в зависимост от пазарния интерес.

Модернизацията на съществуващата газова инфраструктура на българска територия, която се експлоатира вече четиридесет години, ще подобри нейната ефективност, надеждност и гъвкавост. Подобряването на техническите параметри на газопреносната мрежа у нас ще допринесе и за развитието на газовата инфраструктура в региона.

#Булгартрансгаз #газови връзки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници