До 4 май становищата по преговорите с Газпром ще бъдат депозирани в ЕК

До 4 май становищата по преговорите с Газпром ще бъдат депозирани в ЕК
Източник: YouTube
A A+ A++ A

До 4 май становищата на „Булгаргаз“, „Булгартрансгаз“ и Българският енергиен холдинг (БЕХ) ще бъдат депозирани в ЕК. По по-голяма част от становищата имаме пълен консенсус. Важно е да се обединим. Важно е да запазим интересите на България. Това каза Теменужка Петкова в Министерския съвет след среща на премиера Огнян Герджиков и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и екипите им във връзка с българската позиция по преговорите на ЕК с „Газпром”, пише Труд.

Всички ние разбираме колко е важно да се обединим, за да защитим позицията на България като транзитен център и да договорим максимално добри цени, заяви още Петкова. Тя припомни, че съвсем скоро ЕК ще излезе със становище във връзка със сигнала от 2012г. за монополно положение на трите национални компании.

Петкова допълни, че срещата е била много ползотворна, тъй като са обсъдили всички тези важни теми, свързани с решението, което ЕК трябва да вземе по отношение на антимонополното дело с „Газпром“.

Трайчо Трайков от Нова република каза, че решението за изслушване в парламента е важно, защото осигурява публичност.

Държавните дружества са готови със своето становище. По отношение на ангажиментите на Газпром има доста неясноти, по отношение на предложените ангажименти, вследствие на това дружествата са подготвили въпроси, които ще се изпратят на ЕК до края на деня. Това заяви служебният енергиен министър Николай Павлов, който е запознал Бойко Борисов, Трайчо Трайков и експерти със становището на държавните дружества в енергетиката по предложените ангажименти от страна на Газпром по делото с ЕК, предаде БГНЕС.

Чакаме отговор. Ако не получим в срок информация, ще поискаме удължаване на срока, тъй като информацията не е достатъчна. Предложените ангажименти от страна на Газпром в частност са факт по нашите договори, но искаме да бъдат разширени, за да можем да защитим интереса на държавата. Ще инициирам изслушване в парламента, защото за изготвяне на национална позиция е нужно всички парламентарни групи да бъдат запознати и да има общо становище. До края на седмицата ще бъдат подложени на дебат всички предложения, добави още Павлов. 

#Булгаргаз #Булгартрансгаз #БЕХ #Газпром #ЕК #Теменужка Петкова #Николай Павлов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »