Христо Иванов: Разделението на властите не струва пукната пара в България

Христо Иванов: Разделението на властите не струва пукната пара в България
Христо Иванов Източник: БГНЕС
A A+ A++ A

Членът на Висшия съдебен съвет (ВСС) Димитър Узунов е изпратил есемеса, който скандализира страната през последната седмица. Това заяви по БНР бившият правосъден министър Христо Иванов във връзка с прекъсването на заседанието на Висшия съдебен съвет по време на обсъждането на казуса "Яневагейт“ заради есемес до председателя на ВКС Лозан Панов, изпратен от премиера Бойко Борисов. Текстът на съобщението гласеше: "Лозан Панов отново предложи да Ви викаме във ВСС по записите за двете каки. Не го приехме".

"Есемесът, без никакво съмнение за мен, е изпратен от Димитър Узунов. По-големият проблем е, че ние имаме един оголен акт, в който премиерът препраща този есемес на председателя на ВКС в контекста на обсъждане с огромно политическо значение, включително за самия премиер, и му оказва натиск. Това е пример за една банална ситуация, в която разделението на властите не струва пукната пара в България. Този член на ВСС, който, както и да се казва, е изпратил този есемес, трябва да се отстрани оттам", категоричен е Иванов.

Според бившия правосъден министър фокусът се измества от това, че имаме абсолютно оголен пример как изпълнителната власт си позволява по такъв битов начин да оказва натиск върху председателя на ВКС. "Имаме обаче един председател на ВКС, който направи нещо, което присъства във всяко едно обучение по етика и професионално поведение и трябва ясно да се подчертае. Това е, когато си обект на натиск, най-доброто нещо, което можеш да направиш - е този натиск да стане публичен", коментира Христо Иванов.

Той опроверга твърдението на Яне Янев, че е посъветвал Лозан Панов да покаже есемеса, изпратен от премиера Бойко Борисов, по време на заседанието на ВСС. Според него с това се цели объркване на обществото. "Очевидно е, че г-н Янев е в обичайната си рокля да “хвърля димки“ в общественото пространство", каза Иванов.



#ВСС #есемес #Христо Иванов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници