Снежен ад блокира Източна Европа

Снежен ад блокира Източна Европа
A A+ A++ A

281 населени места в Украйна са останали без електричество заради силните снеговалежи и ветрове, съобщават украински медии. Към обяд 115 градове и села са били без електричество в Херсонската област, 66 в Одеската област, 77 в Николаевската област. В Днепропетровската област засегнати са били 23 населени места, а в Кировоградската област – 20.
Заради лошите метеорологични условия магистралата Одеса-Киев е временно затворена и в двете посоки, заяви губернаторът на украинската Одеска област Михаил Саакашвили във „Фейсбук“.

По време на извънредно заседание на Одеската областна администрация Саакашвили е заявил, че магистралата е затворена, за да се гарантира сигурността на шофьорите и пътниците.
Президентът на Украйна Петро Порошенко е уведомен за ситуацията. Той е наредил на директора на украинската автомобилна агенция да отиде на място и да бъдат мобилизирани повече снегорини.

Заради лошите метеорологични условия са въведени ограничения в работата на пристанищата в Украйна. Затруднено е функционирането на пристанището „Одеса Юг“. С ограничения работят пристанищата Белгород-Днестровски, Одески, Иличевски, Уст-Дунайски, Ренийски, Измаилски, Николаевски, Херсонски порти и „Октябрск“. Заради силните ветрове Бугско-Днепровско-лиманския и Херсонския морски канал са затворени за преминаването на плавателни съдове.
За едно денонощие над по-голямата част от Украйна е паднало цялото нормално количество сняг за месец януари.
„За последното денонощие над повечето области в Украйна е паднало месечното количество сняг“, предаде директорът на украинския хидрометеорологически център Николай Кулбида.

Според него в по-голямата част от страната снеговалежът ще продължи най-малко до утре.
72 населени места в Южна Молдова са изолирани заради огромните количества сняг, които са паднали в неделя и понеделник. 193 машини участват в разчистването на пътищата в цялата страна. Скоро ще бъдат включени още 17 единици техника, включително армейска.

За спасителните операции са мобилизирани 100 души.
Заради силния снеговалеж в Молдова редица национални пътища са затворени. Националният полицейски инспекторат заяви, че е преустановено движението на пътя Кишинев-Чимишлия-Вулканещи-Джурджулещ при Чумай-Бурладени и Вулканещи-Слобозия Маре. Затворен е и участъкът край Оленещ и Тудора от пътя Нови Анени-Каушани-Щефан Воде.
Гражданите са призовани да не пътуват до Румъния и Украйна, тъй като пропускателните пунктове Тудора-Староказачие, Паланка-Маяки-Удобное и Джурджулещ-Галац не работят.

Заради силните снеговалежи и ветрове в Тараклийския район на Молдова е обявено извънредно положение. Днес в района са затворени началните училища, а ако времето не се подобри децата няма да ходят на училище и утре.
Във всички населени места в Тараклийския район училищният транспорт е преустановен.
Местните власти препоръчват на жителите да не излизат от домовете си до нормализиране на метеорологичните условия.
За вчера и днес метеорологичната служба обяви оранжев код в южните, централните и североизточните части на Молдова и жълт код в северозападните райони.

Румъния затвори всичките си черноморски пристанища, в това число и Констанца, заради силен снеговалеж и вятър. Заради снеговалежите са отменени влакове и са затворени няколко магистрали в югоизточната част на страната.
Заради лошото време в училищата в Букурещ, както и в съседните му области е обявен неприсъствен ден. Продължават да са без електричество десетки населени места в Южна и Източна Румъния. Снежната покривка вече надхвърля половин метър, а метеоролозите предупреждават за температури в порядъка на минус 18 градуса през следващите дни.

#Изток #Европа #сняг #зима

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници