Японският премиер готов да работи за сближаване с Москва

Японският премиер готов да работи за сближаване с Москва
Японският премиер Шиндзо Абе Източник: БГНЕС
A A+ A++ A

Японският премиер Шиндзо Абе, който е ротационен председател на Г-7 - заяви, че има амбицията да постигне сближаване на групата на седемте големи западни сили с Владимир Путин, за да включи Русия в решаването на многото кризи в Близкия изток, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Имаме нужда от градивното ангажиране на Русия", заяви Абе в интервю за японския икономически всекидневник "Никей" и британския в. "Файненшъл таймс", след като коментира гражданската война в Сирия, конфликта в Йемен и кризата между Иран на Саудитска Арабия.

"Смятам за много важно да има подходящ диалог с Русия, с президента Путин", каза Абе, чиято страна има териториални спорове Москва и не е подписала мирен договор, слагащ официално край на Втората световна война.

Абе изрази готовност да посети Москва или да покани руския президент в Токио.

Русия беше част от Г-8 - групата на осемте най-развити държави заедно с Германия, Канада, САЩ, Франция, Италия, Япония и Великобритания, но беше изведена от нея след анексията на украинския Крим.

В кратко видео от интервюто, качено на сайта на "Никей", Абе казва, че планира пътуване до Русия "като  председател на Г-7 в подходящ момент", което според японския вестник означава преди срещата на върха на Г-7 през май в Япония.

#Г-7 #Русия #сближаване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници