Доц. Кристиан Таков: Два въпроса чакат отговор - Кой изпрати есемеса? И защо премиерът препрати есемеса?

Доц. Кристиан Таков: Два въпроса чакат отговор - Кой изпрати есемеса? И защо премиерът препрати есемеса?
доц. Кристиан Таков Източник: БГНЕС
A A+ A++ A

Премиерът Бойко Борисов се опитва да обладава съдебната власт, но само защото тя преди това го е съблазнила. Това заяви по Нова тв преподавателят по гражданско право в СУ "Св. Климент Охридски" и съветник на президента – доц. Кристиан Таков. Той коментира скандала във ВСС, след като премиерът Бойко Борисов препрати на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов есемес с текст: "Лозан Панов отново предложи да Ви викаме във ВСС по записа за двете каки. Не го приехме".

„В България се хвърляме от скандал в скандал, тъй като всички скандали остават без развръзка”, коментира доц.  Таков.  "В момента имаме един огромен скандал, който, държа да подчертая, е много страшен. Той засяга член 8 от Конституцията на Република България, който казва, че властите са разделени", добави той

"Със сигурност ще има хора, дори и в най-утвърдените и стари демокрации, които ще искат да се слагат на премиера. Въпросът е как премиерът ще поеме тази топка – на слагането. Мнозина упрекват г-н Борисов, аз включително, че обладава съдебната власт и се опива да обладава съдебната власт, само, че съдебната власт преди това го е съблазнила. Тя му е дала достатъчно сигнали, че той може да я обладава. И това взаимно обладаване и съблазняване е наистина проблем. Той е интелектуален, той е възпитателен проблем", коментира юристът.

Според него казусът с препратения от Борисов есемес "не е проблем, това е трагедия, защото това осуетява фактически разделението на властите поради персонални дефицити на личността, която е изпратила, препратила, получила и на свой ред отново пък препратила, защото тука са явно няколко личности, въпросния есемес".

"В крайна сметка тука има два въпроса. Първият въпрос е принципен, вторият е реторичен. Принципният въпрос е: кой изпрати есемеса? Личността може би няма чак такова значение, но на този въпрос трябва да бъде отговорено и то от министър-председателя, не от негов съветник... Унизително е да се проверяват разпечатки, но ако дотам докараме унижението на българската държавност, ще трябва да се вадят и разпечатки и то не по инициатива на прокуратурата, това може да го направи всеки член на ВСС, който няма проблем да извади разпечатката", коментира още Кристиан Таков.

Според него, ако няколко от членовете на ВСС "извадят своите разпечатки и така стеснят кръга на заподозрените, този кръг на заподозрените реши да се спасява по единично и започне да се стеснява още повече, накрая ще останат двама-трима".

"Това ще доведе до унижението, че министър-председателят на България отказва да разкрие противоправна дейност – непозволено взаимодействие между властите. Затова два са въпросите: кой изпрати есемеса? И вторият: защо министър-председателят препрати есемеса? Ако този въпрос изглежда реторичен, то призивът ми е: г-н Борисов, извинете се! Просто се извинете. Всеки греши и никога не е късно да минем на страната на доброто. И да припомня, че разкаялият се е драг Богу не по-малко от праведника", обърна се Таков към премиера.

По думите му ясният отговор на въпроса кой е изпратил първоначалното съобщение има значение, за да може "този който го е изпратил да си отиде веднъж завинаги от публичността и от съдебната власт и той трябва да го стори сам. Макар че е добре да даде шанс на министър-председателя да измие името си, като лице, което участва, съблазнено от съдебната власт, в такива непозволени взаимодействия".

#ВСС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници