Франсоа Оланд: Трябва да променим икономическия модел на страната (обновена)

Франсоа Оланд: Трябва да променим икономическия модел на страната (обновена)
A A+ A++ A

Френският президент Франсоа Оланд се обяви за промяна на икономическия и социален модел на Франция. Той представи редица икономически мерки по време на годишната си среща с представителите на бизнеса.

Мерките имат за цел да спрат стагнацията на икономиката и да намалях хроничната безработица. Според президента Франция се намира в извънредно икономическо положение, а също така и в извънредна ситуация свързана със сигурността.

За да спре рекордните нива на безработицата, Оланд обяви серия от мерки, включително и субсидии за малките компании. Мерките имат за цел да насърчават компаниите да откриват работни места, както и специализирани програми за обучение за половин милион души.

Оланд обеща да се похарчат 2 милиарда евро в борбата с високата безработица. Според вестник „Фигаро“ този план е „последен шанс“ за държавния глава. От своя страна, „Монд“ пише, че това е „последната битка“ на Оланд.

Ето и подробният списък с мерките, предложени от него:

Компаниите с под 250 работници бъдат стимулирани да наемат нови служители за срок над 6 месеца, на които ще плащат до 1,3 пъти минималната работна заплата. Мярката влиза незабавно в сила и ще действа 2г.

Допълнително 1 млрд. евро ще бъдат заделени за обучение на 500 000 безработни. Трябва да се достигнат нива от 50 000 договора за получаване на професия /спрямо 8000 в момента /с финансиране от държавата, по модела на подпомогнати работни места.

Франция ще разшири и удължи срока на професионалното обучение през Министерството на образованието. Ще бъдат въведени и обезщетения за уволнение.

„Фигаро“ припомня, че безработицата във Франция е достигнала исторически рекорди.

#Франция #Оланд #икономика #евро

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници