Варуфакис: Гърция трябваше да каже ''не'' на Еврозоната още навремето

Варуфакис: Гърция трябваше да каже ''не'' на Еврозоната още навремето
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

''Съвременната гръцка държава е в криза отпреди да се случи сегашната, а дълговете й се влачат от революцията през 1820 година (тя води до независимостта на страната от Османската империя - ред). Първо направихме неизплатими дългове, а после се сдобихме с държава”, заяви бившият гръцки финансов министър Янис Варуфакис в интервю за шведския икономически портал „Маникеб”.

Според него влизането в еврозоната е предизвикало „цунами от задължения”. „Замислете се, през 1999 г. тогавашният премиер Костас Симитис трябваше се събуди и да каже: „Не искаме в еврозоната". Сега нямаше да говорим за Гърция и нейните проблеми", посочи Варуфакис. Според него трагедията на Гърция е заради ръста на дълга, основаващ се на „схема”, а когато балонът се пукнал, дългът станал неудържим. По думите на Варуфакис няма нищо мистериозно около гръцкия проблем.

„Взехме стотици милиарди евра и попаднахме в черната дупка на дълга. Защо направихме това? Защото истинският дефицит в Гърция е надеждата. Аз не виждам светлина в края на тунела. Ако нямате надежда, реформите са много тежки”, заяви той, добавяйки, че предстоят много неща, които да се направят.

„Но хората в Гърция при думата „реформа” се отнасят като хората в Ирак при думата „демокрация”. В Ирак са извършени много злосторства в името на демокрацията. Когато там хората чуят тази дума, особено с американски акцент, се крият под масата от страх за бомбардировки. Същото е с гърците, когато чуят думата „реформа”. Тогава те си мислят: „О, Господи, те отново ще ни намалят пенсиите”, обясни Варуфакис.

Според него изходът за Гърция е да приеме истината. Той обаче смята, че Гърция бяга от нея още от 2010 г., когато гръцката държава банкрутира.

 

#Янис Варуфакис #Гърция #еврозона #криза #реформа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници