Лозан Панов: Етичната комисия не може да ме спре да изразявам мнението си

Лозан Панов: Етичната комисия не може да ме спре да изразявам мнението си
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов беше категоричен, че никакви проверки, заплахи или медийни операции "Респект" няма да го спрат да изразява свободно своето мнение.

По повод 135-ата годишнина от създаването на съда той призова магистратите да кажат "не" на страха, с което предизвика противоречиви реакции. 

Речта на Панов беше последвана от медийна и политическа канонада срещу него и специално заседание на Етичната комисия този понеделник, която трябваше да прецени нарушил ли е той Етичния кодекс на магистрата. Комисията се отказа да го проверява с аргумента, че имал право на свободно мнение.

Днес Панов отказа да коментира становището на съдебните кадровици, но беше категоричен, че с речта си на 15 декември не само се е възползвал от демократичното си право на свободно произнасяне на личната си позиция, но и като председател на ВКС е бил длъжен да каже публично, че ключови конституционни промени са били бламирани от народните представители. 

На първото заседание за годината на Висшия съдебен съвет съдебните кадровици повече от час спориха за това как трябва да действат след въпросните конституционни промени, предвиждащи разделянето на ВСС на съдийска и прокурорска квота. Имаше предложение да бъде консултиран въпросът с конституционалисти, за да няма после оспорени във Върховния административен съд решения във ВСС. В крайна сметка това предложение не беше прието. 

Главният прокурор Сотир Цацаров тази сутрин е провел спешно съвещание във връзка със смъртта на 18-годишния Тодор от Враца. Прокурори от Върховната касационна прокуратура заминават спешно за града. Освен обстоятелствата около смъртта и разследването на убийството на Тодор, се проверяват и подадените сигнали от кмета на Враца за изнудване срещу него. Прокурори ще отидат и в Бяла Слатина заради случая около издирването на сина на кмета на Галиче Ценко Чоков

#Лозан Панов #Етична комисия #Ценко Чоков #Галиче #Сотир Цацаров #ВСС #Бяла Слатина #Враца

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници