Прогнози за по-висок растеж на икономиката заради евтиния петрол

Прогнози за по-висок растеж на икономиката заради евтиния петрол
Делян Добрев Източник: БГНЕС
A A+ A++ A


При спад на петрола със 70-80 долара би трябвало да очакваме значително по-висок ръст на икономиката. Това заяви  Делян Добрев, председател на комисията по енергетика в Народното събрание и депутат от парламентарната група на ГЕРБ, цитиран от 3e-news.net.

Добрев се позова на американско проучване, според което 10 долара по-ниска цена на петрола води до 0,5% ръст на икономиката в две последователни години.

"Цената на петрола падна, но не можем да очакваме горивата у нас да струват 1 лев, защото има високи акцизи и ДДС", обясни Добрев пред БНТ. Делът на преките и косвените данъци в цената на горивата е значителен - според някои данни около 50%, и това не пезволява поевтиняването на суровината да има толкова директно изражение в понижаване на цената и на произведените петролни деривати, коментираха наскоро и други експерти.

Четири-пет години чакаме Комисията за защита на конкуренцията да каже дали има картел на горивата в България, посочи още Делян Добрев.

Преди дни бе направена прогноза, че цените на бензина А95 и дизела ще паднат до 1,83-1,85 лв./литър в началото на март вследствие на срива на петрола на световните пазари.

За последните петнадесет месеца цената на петрола се е понижила със 70 процента. Само през последния месец цената на американския петрол падна от 40 долара на 30 долара за барел, а цената на някои регионални сортове се срина дори под 20 долара.

Дори когато цените на петрола стигнаха 30 долара, производителите не искат да спрат добива, което анализаторите отчитат като знак за продължаващ спад на цените. Появиха се прогнози и за цени под 20 долара за барел.

Цените на февруарския фючърс на американския петрол WTI за кратко спадна вчера под 30 долара за барел. В началото на днешната азиатска търговия петролът сорт брент, който се търгува най-вече в Европа и у нас, последва своя "американски събрат" и също падна под психологическата бариера от 30 долара за барел с оглед на продължаващи проблеми с нарастващото свръхпредлагане в световен план и поради засилващата се паника сред инвеститорите около очакваното от тях скорошно вдигане на западните санкции срещу Техеран, което да доведе до допълнително насищане на пазарите с ирански петрол.

Според мнозинството анализатори и икономисти, настоящият проблем с прекомерното насищане на петролните пазари не се очаква да отмине в скоро време. По-рано тази седмица и Енергийната информационна администрация прогнозира, че текущото глобално свръхпредлагане ще продължи поне до втората половина на следващата година.

В последните дни редица водещи инвестиционни банки намалиха техните прогнози, предполагайки, че петролните цени трябва да достигнат дъна от близо 20 долара за барел, преди да започнат да се възстановяват. Някои анализатори са дори още по-големи песимисти, предсказвайки дори спад на "черното злато" към дъно от 10 долара за барел.

#цени на петрол #икономически ръст

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници