Ненчев: До 3 години и половина ще имаме нов боен самолет

Ненчев: До 3 години и половина ще имаме нов боен самолет
A A+ A++ A

Считам, че в рамките на три или три години и половина ние ще имаме нов тип боен самолет за нашата авиация. Като казваме самолет, ние имаме предвид поне една ескадрила-12 самолета. Това каза пред бТВ министърът на отбраната Николай Ненчев.

Идеята за нови изтребители се развива. В края на март комисията трябва да предостави доклад за всички опции. Тогава ще имаме яснота към какъв самолет се насочваме. Ненчев обясни, че ако ние в рамките на тази година успеем да подпишем договор, което е много вероятно за нов многофункционален самолет, това е възможност за около 3 – 3,6 години те да влязат в употреба.

Вчера министърът на отбраната каза, че до края на януари ще бъде обявена обществена поръчка за доставка на шест нови двигателя на самолети МиГ-29 и съответните части. Днес бе категоричен, че никога и под никаква форма не е казвал, че тези двигатели ще бъдат купени от Русия. Ще бъдат руски, но имаме и други възможности, добави Ненчев. Проучвания на МО показвали, че има „доста неизползвани двигатели, които се намират и в Европа, и в някои страни от Източна Европа”. Според Ненчев ще постигнем едно добро споразумение.

По думите на военния министър договорът с Полша за ремонт на наши двигатели се изпълнява изключително стриктно. „Така че ние в близка перспектива не би следвало да имаме каквито и да са проблеми, свързани с охраната на въздушното ни пространство”, заяви той. Новите 6 двигателя ще бъдат необходими следващата година. Законодателната поправка, която ще даде възможност за съвместна охрана на въздушното ни пространство в закона той определи като: „малка” и каза, че тя най-вероятно ще се гледа утре в НС. Ненчев заяви, че разговори с Турция за съвместна охрана не са водени. Той изброи, че са водени неформални разговори с Белгия, Холандия, Италия, Полша.

#Николай Ненчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници