ЕК започва безпрецедентно разследване срещу Полша

ЕК започва безпрецедентно разследване срещу Полша
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

„Днес решихме Европейската комисия да направи предварителна оценка на състоянието на върховенството на закона”, заяви заместник-председателят на изпълнителния орган Франс Тимерманс, цитиран от АФП, след специален дебат по темата.

Целта да е да се установи дали мерките на новото консервативно правителство във Варшава, което наложи ръководни промени в Конституционния съд и обществените медии, нарушават демократичните стандарти на съюза. Ако това бъде потвърдено срещу страната ще започне наказателна процедура.

По-рано полският премиер Беата Шидло говори пред депутатите във Варшава и потърси широка подкрепа срещу това, което сама нарече “клевети” от страна на външните сили.

„Полша нечестно е обвинена в неща, които не съществуват в нашата страна – в нарушаване на принципите на върховенството на закона. Това не е вярно. Демокрацията в Полша е добре”, заяви Шидло в парламента.

Тя поиска управляващата „Закон и справедливост” и опозиционните партии да оставят различията си настрана и да обсъдят как да стабилизират положението.

„Не Полша е наклеветена, нито нейните граждани. Нашите партньори са притеснени от вашите действия”, заяви Рафал Тжасковски, депутат от опозиционната „Гражданска платформа”, която управляваше страната до последните избори през ноември.

Консервативната „Закон и справедливост”, чийто лидер е бившият премиер Ярослав Качински с идването си на власт наложи промени в избора на конституционни съдии и ръководството на обществените медии, които поставят институциите под пряк правителствен контрол.

Това предизвика недоволството на неправителствени организации и официални лица от Европейския съюз, както и граждански протести в страната.

#Полша #ЕК #разследване #Беата Шидло #Франс Тимерманс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници