Пернишката ''Сурва'' започва с предпразнична изложба

Пернишката ''Сурва'' започва с предпразнична изложба
Снимки: БГНЕС
A A+ A++ A

''Искаме да възбудим любопитството към традициите, които са наши и които ревностно пазим от поколение за поколение,'' заяви при откриването на изложбата “Сурва” в НДК кметът на Перник Вяра Церовска, предаде БГНЕС.

Йоана Такова и Снежана Борисова са фотографите, които стоят зад събитието.

Пернишките кукери гостуваха на София, но скоро София ще се събере в Перник за юбилейното 50-годишно издание на “Сурва”. Началото на празника ще бъде 29 януари, а игрите ще продължат до 31 януари. Очаква се тази година над 6 хил. кукери да се съберат за празника. Ще пристигнат и 14 маскарадни групи от чужбина, а гостите, които ще посрещнат перничани се очаква да бъдат над 100 хил. души.

Очаква се на 29 януари празникът да получи и сертификат от ЮНЕСКО като признателност за културната стойност на празника.

''Фестивалът носи много емоции още от малка в мен,'' разказа пред БГНЕС един от фотографите, включени в изложбата, Йоана Такова. ''Аз съм от Перник и от малка гледам сурвакарските игри и винаги са ме впечатлявали. От 2011 г. започнах да снимам професионално и винаги съм харесвала тези малки емоции, които се появяват и целия заряд, който се носи от “Сурва”.



Според нея е по-важна не маската, а емоцията, която се крие в човека зад маската, дори понякога и неговата умора, защото фестивалът продължава много дълго. Освен това има и много малки участници, които също носят големи емоции вътре в себе си и са много интересни за снимане.

“Човек трябва да дебне, да бъде един ловец на моменти и да се вгледа и в най-малкото и несъщественото, за да улови нещо интересно”, обясни Такова.

А на самата изложба на живо се появиха и кукери, за да онагледят предстоящите маскарадни игри.

#изложба #ЮНЕСКО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници