Конгресът наложи строги санкции на Северна Корея след водородната бомба

Конгресът наложи строги санкции на Северна Корея след водородната бомба
Ким Чен Ун Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Американските законодатели гласуваха с огромно мнозинство да наложат по-строги санкции на Северна Корея във връзка с последния ядрен опит, извършен от Пхенян миналата седмица, предава AFP.

С почти единодушен вот от 418 на 2 гласа, Камарата на представителите прие Акта за налагане на санкции срещу Северна Корея, който ще упражни допълнителен финансов натиск върху вече санкционирания изолационистки режим на лидера Ким Чен Ун. 

„Продължителните усилия на режима на Ким да създаде свой ядрен арсенал е директна заплаха за Съединените щати“, заяви инициаторът на законопроекта, председателят на Комисията за външна политика на Камарата Ед Ройс.

Законопроектът има за цел да изолира Ким Чен Ун и висшите партийни функционери от сметките им в чуждестранни банки и твърдата валута, която поддържа управлението им. В него са включени и мерки срещу разпространяването на оръжия за масово поразяване, материали, употребявани във военната промишленост, луксозни и контрабандни стоки.

Санкциите ще важат и срещу всеки индивид или организация, които окажат материална помощ за развитието на севернокорейската ракетна или ядрена програма или осигурят обучение по военните програми на Пхенян.

Проектозаконът сега преминава в Сената, където съдбата му все още е под въпрос. Той обаче е подкрепен от лидерът на мнозинството в Горната камара, републиканецът Мич Макконъл, и очакванията са да бъде приет.

#Северна Корея #санкции #САЩ #конгрес #Пхенян #банки #ядрен арсенал

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници