Societe Generale: Китай не е причина за глобалния срив на акциите, а само извинението

Societe Generale: Китай не е причина за глобалния срив на акциите, а само извинението
Източник: БГНЕС
A A+ A++ A

Причината за кошмарния старт, който акциите регистрираха в началото на 2016 г., не е Китай. Китай е само извинението. Това е мнението на стратега от Societe Generale Андрю Лапторн, изказано по Bloomberg.

Акциите в световен мащаб страдат от влошаване на фундаментите, като с години те са поскъпвали, без това е оправдано от ръст в печалбите на компаниите. Коефициентите цена/печалба на акциите се вдигаха, след като най-лошото от Световната финансова криза премина и разхлабените парични политики подкрепяха ръста на капиталовите пазари, обяснява Лапторн.

По неговите думи именно това е основната причина за резкият спад при акциите в началото на 201 6 г. „Китай е просто още един елемент от доминото, който падна в процеса, през който инвеститорите осъзнаваха, че не всичко със световната икономика е наред“, каза експертът. Той подчерта, че истинският проблем остава липсата на растеж, проблем, който количествените облекчения са прикрили, но не са решили.

Широкият глобален индекс MSCI World поевтиня с 6% през първата пълна търговска седмица на 2016 г. Лапторн предупреждава, че ако отношението цена/печалба на индекса се върне на нивото от 2011 г., то това ще предполага поевтиняването на акциите в световен мащаб с 50% при условие, че печалбите останат на същите нива.

#Китай #борси

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници