Как да подобрите паметта си

Как да подобрите паметта си
A A+ A++ A

Ако умът ви беше компютър, щяхте да му инсталирате най-новата версия памет и да имате най-добрата памет. Но, уви, човешкият мозък е много по-сложен от компютъра и изисква много по-голямо внимание и усилия, за да ви служи добре и за по-дълго.

Известно е, че децата учат много по-лесно и по-бързо от възрастните. Но дори в напреднала възраст мозъкът запазва способността си да се изменя, да създава нови взаимовръзки между невроните, да съхранява информация и да се адаптира към променящите се условия на средата.

Ето няколко идеи как да подобрим мозъчните функции и да помогнем на мозъка да разгърне невероятните си възможности.

Подобряване на паметта: Не се лишавайте от спортни занимания! Като всеки добър спортист мозъкът има нужда от тренировки. Когато се упражнявате във фитнеса или спортувате, упражнявате и мозъка си. С физическото натоварване се увеличва притокът на кислород към мозъка и съответно се подобряват възможностите му за запаметяване.

Подобряване на паметта: Не лишавайте мозъка от сън! Когато ви предстои тежък изпит или сте затрупани със задачи и проблеми, значително ще се ограничат способностите на мозъка за запаметяване и работа, ако се лишите от сън. По време на дълбокия сън се осъществяват процесите за затвърдяване на наученото.

Подобряване на паметта: Отделете си време за приятели и забавления! Човекът е създаден да живее сред други хора и общуването е естествен начин да стимулирате развитието на мозъка. Смехът от своя страна е най-доброто лекарство за мозъка. Докато останалите емоции активират определени части в мозъчната кора, смехът възбужда отделни зони по цялата мозъчна кора.

Подобряване на паметта: Контролирайте стреса! Стресът е един от най-лошите фактори за мозъка. Ако не можете да се справите с хроничния стрес, той води до увреждане на мозъчните клетки, и по-специално тези в хипокампуса – зоната в мозъка, която отговаря за запазването на новата информация и възстановяването на старата информация.

Подобряване на паметта: Обърнете внимание на стимулиращите мозъка храни!

  • Омега-3 мастни киселини – най-добрите източници са рибата, орехите, тиквените семки;
  • Ограничете наситените мазнини – избягвайте пълномасленото мляко, маслото, сиренето и сладоледа;
  • Яжте повече плодове и зеленчуци като източници на антиоксиданти за предотвратяване на увреждане на невроните;
  • Пийте вино или сок от грозде в умерени количества; те съдържат resveratrol – флавоноид, който стимулира мозъчното кръвообращение.

Подобряване на паметта: Осигурете на мозъка разнообразие! Нещо ново, нещо предизвикателно, нещо забавно, нещо интересно всеки ден ще стимулира мозъка да се развива, а не да се затормозява върху едни и същи дейности.

Мозъкът иска внимание, за да работи за вас!

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници