КЗК разреши покупката на БТК

КЗК разреши покупката на БТК
A A+ A++ A

Комисията за защита на конкуренцията разреши на бизнесмена Спас Русев да придобие БТК.

В официалното съобщение на регулатора е посочено, че се позволява на регистрираната в Люксембург компания „Вива Телеком” (Viva Telecom S.A.) да придобие контрола върху „ИнтерВ Инвестмънт” (InterV Investment S.à r.l.). Това дружество, регистрирано също в Люксембург, е фактическият собственик на „Вива Телеком България“ ЕООД, „Българска телекомуникационна компания“ ЕАД, „НУРТС България” ЕАД, „НУРТС Диджитъл” ЕАД и „БТК Нет” ЕООД.

"Доколкото нито придобиващото контрол дружество, съответно и дружествата от групата Вива Телеком (Люксембург) С.А., нито придобиваното дружество и предприятията контролирани от него са активни на един и същ съответен пазар, нито на продуктов пазар, който предхожда или следва пазара, на който е активен другият участник в концентрацията, както и на тясно свързан съседен пазар, може да се направи извод, че няма пазари, върху които сделката ще окаже въздействие”, пише в решението.

Зад дружеството „Вива Телеком”, учредено специално за покупката на българския телекомуникационен оператор, стои бизнесменът Спас Русев. През миналата година той спечели търга за „ИнтерВ Инвестмънт”, проведен в Лондон от руския инвестиционен фонд „ВТБ Кепитъл” (VTB Capital plc.)

Над 3 милиона и 20 хиляди потребители на мобилни услуги оформят според отчетите на телекома пазарното му присъствие.

До продажбата се стигна, след като акционерите на “Виваком” - Цветан Василев 43,33%, ВТБ през лондонското си звено “ВТБ капитал” с 33,33% и други група кредитори на телекома, водени от Майкъл Тененбаум – с останалите 23.34%, не успяха да върнат мостов заем от 150 млн. евро, отпуснат от руската банка ВТБ. Парите трябваше да бъдат възстановени на 22-ри май 2015-а година, обясни представителят на руската банка у нас Милен Велчев.

Финансирането е обезпечено чрез залог на 100% от акциите на люксембургската компания InterV. Неплатежоспособността е настъпила на падежа на финансирането през май 2015 г. и считано от този момент кредиторите са издали няколко последователни уведомления за спиране на последващи действия, докато проучват възможни решения за погасяване на дълга.

След преглед на възможните варианти за погасяване, кредиторът инициира процес по принудително изпълнение спрямо приетите като обезпечение акции на InterV. ВТБ Capital като секюритизиращ агент наема компания, която да консултира процеса по незабавна реализация.

След като руснаците изчакаха 6 месеца след крайния срок, в края на октомври “ВТБ капитал” обяви, че пристъпва към продажбата на “Виваком”.

Дни след решението на руската банка, руският съсобственик на телекомуникационния оператор „Виваком“ Дмитрий Косарев се обърна към прокуратурата да възпрепятства незаконното отнемане на компанията. Косарев е собственик на компанията Empreno Ventures Limited, която чрез дъщерната си фирма притежава 76% от акциите на „Българската телекомуникационна компания“ (БТК), работеща под името „Виваком“.

Общата стойност на сделката за БТК беше 730 млн. евро, като купувачът предложи да плати 330 млн. евро и да поеме задължения закупените дружества в размер на 400 млн. евро.

 

#Комисията за защита на конкуренцията #КЗК #БТК #Спас Русев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници