Отбелязваме 138 години от Троянския поход

Отбелязваме 138 години от Троянския поход
A A+ A++ A

С тържествена церемония пред паметника на генерал Павел Карцов ще бъде отбелязана 138-годишнината от битката за Троянския проход и освобождението на Троян. След това ще бъдат поднесени венци и цветя и на паметника на загиналите руски воини в село Балканец, както и на Карцовия бук на Беклемето.

"Битката за Троянския проход продължава 5 денонощия от 3 до 7 януари 1878 година. Към руския батальон от 6 500 войни, предвождани от генерал Павел Карцов се присъединяват и много доброволци от троянския край", разказа директорът на музея в Троян Елеонора Авджиева.

"На 4 януари щурмът започва. Български доброволци и един руски батальон проправят пъртина в снежната планина. Рано сутринта на 7 януари руските войски започнали настъпление с две колони. До 2.00 часа следобед всички турски сили били прогонени от техните укрепления и започнало преследването по южния скат към село Кърнаре", добави Авджиева.

Авджиева допълни, че принос за превземането на Троянския проход и освобождението на Троян имат и монасите от Троянската света обител.

#церемония

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници