Усвоени са 99% от европарите за земеделие

Усвоени са 99% от европарите за земеделие
A A+ A++ A

Усвоени са 99 на сто от парите, отпускани от ЕС за земеделие през 2015 г. Това отчете Държавния фонд "Земеделие" на пресконференция за усвояването на европейските земеделски фондове през изминалия програмен период - 2007-2013 година. На брифинга присъстваха премиерът Бойко Борисов и министърът на земеделието Десислава Танева.

Плащанията през програмния период - от 2007 г. до настоящата година, от фонд "Земеделие", европейските фондове и националните програми общо са в размер на 3 млрд. и 281 млн. лева, като ръстът е в тренда на целия програмен период, отбеляза изпълнителният директор на фонда Румен Порожанов.

По линия на директните плащания в периода 2007-2014 г. на земеделските производители са предоставени над 9 млрд. лева, посочи той. Регистрираните заявления са с растящ брой. Порожанов акцентира върху животновъдния сектор, където само за 2015 г. по различните програми са преведени 273 млн. лева.

По Програмата за развитие на селските райони /ПРСР/ разплатените пари са 1 345 млн. лева за финализиране на абсолютно всички мерки както по Първа ос /частни инвестиции/, така и по Втора ос /агроекологични плащания и общински мерки, уточни изпълнителният директор на фонд "Земеделие".

Загубените пари от еврофондовете са в размер на 24 млн. лева за целия период от проекти, които не са могли да бъдат реализирани, посочи той. Според Румен Порожанов одитите на ЕК са помогнали на фонд "Земеделие" да изчисти процедурите и да влезе в новия програмен период с ясни правила.
Източник: БТА

#ДФ "Земеделие" #еврофинансиране

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници