"Гражданската отговорност" поскъпва с 10%, хаос цари на застрахователния пазар

"Гражданската отговорност" поскъпва с 10%, хаос цари на застрахователния пазар
A A+ A++ A

Още в първите работни дни на Народното събрание "трябва да се намери смелчага народен представител, който да предложи да отпаднат глупавите текстове в Кодекса за застраховане, свързани със сертификата “Зелена карта“ и хартиения стикер за застраховката „Гражданска отговорност“. Това каза по БНР Борислав Богоев – експерт по застраховане и бивш заместник-председател на Комисията по финансов надзор.

 В края на миналата година депутатите приеха поправки в Застрахователния кодекс, като повишиха лимитите за обезщетение при смърт на пътя, а това фактически оскъпява полиците. За да бъде компенсирано поскъпването, с поправките беше разрешено застраховката "Гражданска отговорност" да се сключва по интернет без електронен подпис. Аргументът за това е, че така се спестяват такси за застрахователните брокери и застраховката ще поевтинее.

По думите на Богоев "Гражданската отговорност" не само няма да опевтинее, но дори ще поскъпне с около 10%. Част от по-високата цена се дължи на хаоса, създаден от новия Застрахователен кодекс, категоричен е Богоев.

В края на миналата година депутатите приеха застраховката "Гражданска отговорност" да се сключва по интернет без електронен подпис. Богоев определи това тяхно решение като половинчато. "Възможността да се сключва онлайн я има, но всъщност запазването на стикера доведе до това, че ние нямаме в пълна степен сключване на тази застраховка онлайн. Отново имаме размяна на хартиени документи. Нещо повече, задължително в Кодекса за застраховането вече има разпоредба за застрахователните компании да издават стикера „Зелена карта“, което още повече затруднява застрахователните компании", коментира експертът.

Богоев каза, че в момента при всички застрахователни брокери цари пълен хаос заради новите разпоредби.

Ефект от намаляване на цената няма да има, категоричен е експертът. Според него няма никакъв смисъл от задължителното издаване на сертификат „Зелена карта“. "95% от издаваните в страната застраховки „Гражданска отговорност“ са свързани с автомобили, които се движат из страната или из Европейския съюз. „Зелената карта“ е необходима, когато автомобилът напуска територията на ЕС", обясни Богоев.

#Гражданска отговорност #застрахователен пазар

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници