Калоян Стайков: Заради отлагането на ключови реформи цената им вече е много висока

Калоян Стайков: Заради отлагането на ключови реформи цената им вече е много висока
A A+ A++ A

Икономическият растеж не става с мечти, а с действия. За съжаление, това което виждаме от правителството е липсата на действия или действия към ограничаване  на икономическия растеж. Това коментира по БНР Калоян Стайков от Института за пазарна икономика по повод на изказването на премиера Борисов, че очаква 4.5% ръст на икономиката през 2016-та.

Определено е много нереалистична надеждата за 4.5% икономически растеж, но в крайна сметка остава надеждата, че тази година ще е по-добра от предната, добави Стайков. По думите му са необходими, а не се забелязват мерки за ограничаване на правителствените разходи, нито реформа в енергийния сектор,  в пенсионната система и в здравеопазването.

"Ако започнем да виждаме последователни действия в тези посоки, а не просто спорадични действия и кърпене на дупки, наистина може надеждите ни за по-висок икономически растеж да се превърнат в някаква реалност", заяви икономистът.

Той подчерта обаче, че тъй като много време бяха отлагани ключови реформи в ключови сектори, цената на тези реформи вече е изключително висока и което и правителство да направи тези промени,  в крайна сметка ще понесе немалко негативи. "Естествено, вече  никое правителство не иска да направи тези реформи", каза Стайков.

Той добави, че пазарът на труда страда от твърде голяма правителствена намеса и това ограничава възможността му да се възстановява по начин, по който може. "Това го видяхме в началото на кризата, когато и минималната работна заплата беше увеличена значително, и минималните осигурителни доходи, точно в момента, в който икономиката се свива с 5.5%. Тези политики не бяха преосмислени в следващите години, а по-скоро се вървеше в същата посока. Огромният дял от безработните са нискоквалифицирани. Ако те имат шанс да  се интегрират в пазара на труда, то по-скоро ще е през някакви минимални възнаграждения и тогава  може да се очаква техните възнаграждения да се увеличава, а колкото повече се вдигат минималните възнаграждения, толкова по-малък е шансът икономически неактивни хора да се интегрират", обясни анализаторът.

Забавяне на износа на търговските партньори на България към Китай ще означава и ограничени възможности за българския износ, убеден е Стайков.

#икономически растеж #прогнози

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Акценти

Инбет Казино