Георги Чернев: Разговорът между управляващи и бизнес е от засада

Георги Чернев: Разговорът между управляващи и бизнес е от засада
A A+ A++ A

Като цяло ситуацията в страната е нестабилна. В края на миналата година темите се въртяха около съдебната реформа, но ако ние не заложим на реформи в икономиката, няма как да дръпнем напред. Другите реформи, като съдебната, са важни, но ако не се чуе гласът на бизнеса по всички теми, които го вълнуват, а не да бъде поставян пред свършени факти, няма да има развитие.

Ще дам пример - стигна се до абсурда пред заплахата от повишаване на тока бизнесът да покаже готовност да протестира по улиците на градовете. Виждаме също, че 80% от подобряването на инфраструктурата се осъществява благодарение на еврофондовете. България изцяло разчита на тях, а не на собствената си икономика, което не е нормално. Да, еврофондовете биха могли да бъдат подкрепа за този сектор, но, 80%, съгласете се, е твърде много. А да си лягаме и да ставаме с въпросите кой до какъв европроект се е добрал е изкривяване на нормалните начини на финансиране. Добре, някой ще направи градинка, друг - път, но питам какво ще се случи след това, когато пресъхне този пълноводен поток от пари?

Диалогът между властта и бизнеса в България продължава да е неефективен. Налице е нечуваемост, което не означава, че не липсват ПР ефекти, обикновено - по сутрешните ТВ блокове, когато излиза в ефир някой представител на бизнеса, а той е един и същ обикновено, за да си прави личен ПР, а не да защитава интересите ни, от което твърде много се нуждаем.

Измислят се в държавата непрекъснато нови такси и данъци, които се появяват буквално от нищото. Което показва, че в България всеки може да си набележи някакъв нов извор на средства, без да пита бизнеса, който трябва да изпълни тези мерки. Ако мога да обобщя - разговорът между управляващите и бизнеса у нас е от засада, за съжаление.

Прогнозата ми занапред не е оптимистична - няма фактори, които да ни карат да се надяваме на по-добри перспективи. Смятам, че 2016 г. няма да е по-различна от 2015 г. за бизнеса - очаквам като цяло отрицателна тенденция, не подем, въпреки мнението на някои организации, които правят поредните анкети, звучащи оптимистично преди Коледа и песимистично, когато отчитат резултатите в края на годината. През 2016 г. няма заложени фактори, които да ни изведат напред - растежът ще е слаб, минимален, работните места няма да изобилстват, хората, които напускат страната, ще бъдат повече от тези, които се прибират, демографски ще продължим да пропадаме в класациите. Бизнесът умее да разчита цифри и знаци, а те не са никак в полза на бизнеса.

------------------------

Георги Чернев, председател на Софийската търговско-промишлена камара.

Източник: БГНЕС

 

#бизнес #прогнози

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници