Частица от мощите на св. Серафим Саровски са в патриаршеската катедрала

Частица от мощите на св. Серафим Саровски са в патриаршеската катедрала
A A+ A++ A

С празнично биене на камбани частица от мощите на св. Серафим Саровски вече е в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”, където по решение на Светия Синод на БПЦ мощите ще останат изложени за поклонение. Те бяха пренесени до там от руския храм-подворие „Св. Николай” с литийно шествие, начело с духова музика и гвардейци.

Днес църквата чества един от най-обичаните подвижници – св. Серафим Саровски. Той е роден през 1754 г. в град Курск в уважавано търговско семейство. Бил е най-малкият от трите деца в семейството. Съвременниците му отбелязват, че светият лечител изцелявал не толкова с кротка дума, колкото с любов и радост, които струяли от него. Към всички преподобният Серафим с умиление се обръщал с думите: "Радост моя!". Предал Богу дух на 15 януари 1833 г.

Мощите му се пазят в Троицкия храм на Дивеевския манастир, на който той е покровител. Канонизиран е за светец през 1903 г. На тържествата по неговото канонизиране тогава присъствали около 300 000 вярващи, между които и император Николай II със своето семейство.

Още приживе наричали св. Серафим утешител на скърбящите, защото никой обърнал се с молитва към него, и приживе, и след неговата кончина, не си тръгвал без да е получил благодатна помощ. И днес пред мощите му дойдоха да се поклонят много хора. Злата го нарече дори приятел и каза, преди често е ходела да му се моли в църквата, и скоро го сънувала. Казал й, че отдавна не е идвала, затова днес бе в храма. „Дядо ми е бил поп и аз съм християнка и винаги неделя ходя на църква. И после започнах да ходя и той вика: Благодаря ти, че дойде”, разказа тя. А иначе Злата се моли за България, за всички, да са добре българските деца – да са здрави. Но всеки от хората, които дойдоха днес тук, дойдоха със своята си болка и молитва. Розина дошла, за да измоли здраве, за спасение, за радости и успехи във всяко добро дело.


#патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници